Waar is dat feestje? Hier dus!

De zon geeft nog niet heel vaak thuis. Ook van echte komkommertijd is nog geen sprake. Maar het is juli! Dat betekent dat het festivalseizoen nu echt losbarst. Maar waar moet je zijn? Wij zetten de leukste festivals in het Noorden voor je op een rijtje.

Cultuur snuiven & rock 'n rollen in Drenthe:

1-3 juli: FestiValderAa
In het mooie Drentse Schipborg vind je dit weekend muziek, theater en toneel voor het hele gezin. Met o.a. Barrelhouse, Pauw, the Cool Quest en Orange Skyline.

Orange Skyline tijdens Noorderslag 2015. Foto Pepijn van den Broeke

8-17 juli: Oostermoerfeest, Zuidlaren.
Trek je lederhosen maar vast uit de kast, want ze mogen weer aan op het Oostermoerfeest in Zuidlaren. Negen dagen lang viert de hele regio feest. Het programma is gevarieerd: van een tiroler avond tot een wandeltocht en een foodtruck festival. 

21-24 juli: Taribush Kuna Festival, Dwingeloo.
Kunst, cultuur en activiteiten in de natuur. Naar de kinderen heb je op dit familiefestival in de bossen bij Dwingeloo geen omkijken, die vermaken zich met spannende natuurexcursies. Naast muziek- en theatervoorstellingen zijn er verschillende workshops. Ontress met een yogales of leer welke planten je kunt eten.

24 juli: C'est la Vie, Emmen. Tenzij er een tijger ontsnapt uit Wildlands is dit de enige dag in het jaar dat je in het centrum van Emmen exotische dieren tegenkomt. Onmoetingen met tijdreizigers, clowns en prehistorische dieren zijn trouwens ook niet uitgesloten tijdens C'est la Vie. Het straattheaterfestival is gratis toegankelijk. Ook is er een grote markt.

4-6 augustus: Festival der Zoete Verleidingen, Sleen.
Doet alleen de gedachte aan een lekker gebakje jou het water in de mond lopen? Dan mag je het festival der zoete verleidingen in Sleen echt niet missen. Tachtig stands zijn er, die de lekkerste taartjes, cupcakes en andere zoetigheid serveren vanuit kleurige caravans. Ook zijn er kook- en bakworkshops. Het evenement vindt plaats in een idyllische tuin aan de rand van Sleen.

18-21 augustus: Boerenrockfestival, Drouwenermond
Vind jij dat er niets gaat boven een stevig potje rocken en speel je het liefst luchtgitaar op je klompen? Dan mag je het boerenrockfestival in Drouwenermond niet missen. Het evenement wordt voor de tiende keer georganiseerd. Optredens zijn er o.a. van Bokkers en The Heinoos. Daarnaast wordt er volop gecrosst in het landelijke Drouwenermond.

26 augustus: Sweelpop Zweeloo
Sweelpop is een festival dat al een tijdje meegaat en is uitgegroeid tot een begrip in de noordelijke provincies. Dit jaar wordt het voor de 35e keer georganiseerd. Optredens zijn er o.a. van The Dirty Daddies, Kraantje Pappie, Guns ’n Roses tribute, Diep Triest en Toycar Taxi.

Kraantje Pappie op Kingsland. FOTO MATTHIJS SORGDRAGER

Net over de grens:
9-10 juli: Rock Around Giethoorn.
Polkadotjurkjes, vetkuiven en glimmende dansschoenen: Voor de 25e keer is het weer Rock 'n Rollen geblazen in Giethoorn.

19-21 augustus: Drijf-in blues Giethoorn
Blues op het water. Dat kan maar op een plek: in Giethoorn. Het hele weekend is het dorp in de ban van de blues.

Ben je niet zo van de festivals maar gek op een avondje gezelligheid? In Meppel en Hoogeveen is het vanaf 21 juli iedere donderdagavond feest tijdens de Donderdag Meppeldag en de Pulledag. In beide steden hebben de zomerse donderdagavonden iedere week een ander thema.

Groningen:

29 juni- 3 juli: DelfSail
Vijf dagen lang staat de Groningse havenstad in het teken van schepen. Bewonder de achttien tall ships of vermaak je met verschillende activiteiten in het centrum, zoals de nautische markt. Op het strand van Delfzijl kun je bovendien je sportieve kwaliteiten laten zien bij het touwtrekken of de bootcamp.

DelfSail strikt eerste negen tallships

Alvast in de stemming komen? Bekijk onze speciale DelfSail-pagina.

1-3 juli: Lepeltje Lepeltje, Groningen.
Lepeltje Lepeltje is meer dan het zoveelste foodfestival. Lekker eten is er natuurlijk te vinden, maar daarnaast is er een markt, muziek om op te dansen en een uitgebreid kinderprogramma. Het evenement vindt plaats op de Nieuwe Kerkhof in Groningen, achter de Ossemarkt.

15-17 juli: Xpeditie Blauwestad, Blauwestad.
Kamperen, bouwen en muziek. Xpeditie Blauwestad is een festival voor stoere volwassenen en kinderen. In dit juliweekend verandert het omstreden bouwproject van de provincie Groningen in een vrijplaats voor mensen die 'fris in de kop' zijn. En dat is echt leuk!

16-17 juli: Keetpop, Leermens
De jongeren die regelmatig een biertje dronken in de keet van Leermens wilden wel eens een muziekfestival organiseren. Het werd een succes: Keetpop beleeft dit jaar de zesde editie. Verwacht lokale helden, die in hun optredens het thema Perzie verwerken.

22-24 Juli: Art Carnivale, Schildmeer Steendam
Kunst, cultuur en muziek, theater, cabaret en film op het strand. Dat is familiefestival Art Carnivale. aan het Schildmeer in Steendam. Kinderen vermaken zich met de megagrote knikkerbaan of op het twisterveld, of maak met het hele gezin een tochtje over het Schildmeer met de zeilboot!

22-24 juli: Hongerige Wolf
Een van de leukste festivals van het Noorden vindt plaats in het gehuchtje Hongerige Wolf. Het hele dorp doet mee aan het driedaagse festival waar werkelijk niets 'gewoon' optredens vinden plaats op het schapenveld, theatervoorstellingen in schuren en gedanst wordt er in de polder buiten het dorp. Vervoer ingewikkeld? Welnee, blijf gewoon slapen: op het festivalterrein of bij een van de dorpsbewoners thuis. Het busvervoer vond de schrijver dezes niet zo'n aanrader:

Weer record Festival Hongerige Wolf

22-24 juli: Dichters in de Prinsentuin, Groningen
In de Groningse Puddingfabriek vindt eind juli het grootste poëziefestival van Nederland plaats. Op de openingsavond wordt een reis gemaakt door de geschiedenis van de poezie. Dichters in de Prinsentuin biedt een podium aan jong talent, maar ook de gevestigde namen (Hans Sleutelaar, Jean Pierre Rawie) mogen niet ontbreken.

12-15 augustus: Paradigm, Groningen
Dansen tot je er -72 uur later- bij neervalt. Er is maar een plek om dat te doen, en dat is bij Paradigm.

18-28 augustus: Noorderzon, Groningen
Het Noorderplantsoen verandert in augustus in een waar sprookjesbos. Tussen de prachtig verlichte bomen komen de lekkerste geuren je tegemoet. In de caravans en op de podia langs de paden vind je muziek, theater, cabaret en toneel.

Festivals als proeftuin. Foto: Archief DvhN

Friesland:

1-3 juli: MadNes Ameland
Surfen, chillen en genieten van goede muziek. Voor de negende keer wordt MadNes georganiseerd en het festival is ongekend populair. Kaartjes zijn er al een tijdje niet meer. De weersverwachting is niet zo goed, dus klinkt deze omschrijving je als muziek in de oren: misschien heb je geluk op TicketSwap.

2 juli: Beachrockers Festival, Sint Nicolaasga
Eens per jaar verandert recreatiepark de Ulesprong in een zomers festivalterrein. Dit jaar dans je er o.a. op de zomerbeats van Vato Gonzalez en Ronnie Flex.

8-9 juli: Farmfest, Oldetrijne
'Gevleugelde vertellingen en het festival der ongelukkigen'. Maakt nieuwsgierig he? Op Farmfest in Oldetrijne is Bang Bang Bazooka de hoofdact. Oldetrijne is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, maar ook met de luchtballon komen is een mogelijkheid. De organisatie van 'het gezelligste festival van Zuid-oost Friesland tipt om in dat geval vooral een flesje Beerenburg mee te nemen. Doe er je voordeel mee.

9-10 juli: FreezeForzeFestival, de Westereen
Freeze Forze is niet voor watjes! Voor optredens van Damaged Justice (Metallica Tribute), Jack Bottleneck en Mark Foggo komt de echte rockliefhebber natuurlijk naar Zwaagwesteinde!

9 juli: Heechsimmerfestival, Heeg
Friends of the Family, Son Mieux en eerdergenoemde Jack Bottleneck. Je ziet ze op 9 juli op het vernieuwde strand van Heeg. Maar er is meer: ’s middags kun je naast de muziek ook je creatieve ei kwijt op de festivalweide, of relaxen aan het strand, natuurlijk.

15-17 juli: Welcome to the Village, Leeuwarden
Welcome to the Village is drie dagen lang het mooiste dorp van Nederland. Het festivaldorp ligt in reacreatiegebied de Groene Ster, net boven Leeuwarden. Met een gevarieerde line-up, veel kunst en innovatie is het ,,een plek waar je al vooraf heimwee naar hebt." Bekende namen: Django Django, The Boxer Rebellion en Fresku.

17 juli: PopCity, Drachten
Het Thalenpark in Drachten is op 17 juli het decor van PopCity Drachten. Poppodium Iduna heeft niet de minste namen weten te strikken voor het gratis festival: Jett Rebel, Douwe Bob, Birth of Joy, De Kraaien, St. Tropez en DIFF treden er op.

29 juli-1 augustus: Veenhoop Festival
Kan jij je meten met de sterkste man van Friesland? Je test het op het Veenhoop festival, een begrip in Friesland. Dit jaar zijn er optredens van Within Temptation, George Baker, De Hunekop en Friese troubadour Jelle B.

12-13 augustus: Into the Grave, Leeuwarden
Metalliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Friesland. Naast Dokk'em Open Air is er Into The Grave op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. Absoluut hoogtepunt op de line-up is SLAYER.

5 – 14 augustus: Visserijdagen, Harlingen
De Visserijdagen in Harlingen zijn uniek. Voor de 56e keer staat de havenstad dit jaar in het teken van wrikken, klompzeilen en tobbedansen. Negen dagen lang een en al gezelligheid in het toch al sfeervolle stadje.

20-21 augustus: Imaginarium, Tytsjerk
Een sprookjesbos? Bestaat niet. Toch wel. Park Vijversburg in Tytsjerk staat dit weekend helemaal in het teken van magie.

25-27 augustus: Glemmer Beach, Lemmer
Klein maar fijn en oh zo gezellig. Dat is Glemmer Beach, op het strand van Lemmer. Dit jaar treden Kensington, Miss Montreal, Di-rect, De Kast en Marco Borsato er op.

Kun je niet kiezen? Doe dan de test om er achter te komen welk festival bij jou past.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.