Waar koop je de beste friet van het Noorden?

Het is weer tijd voor de jaarlijkse friettest van het Algemeen Dagblad. Waar kun je in het Noorden het lekkerste patatje eten?

De beste Noorderling

Een toptien-notering zit er voor een Groningse of Drentse frietboer helaas niet in dit jaar. De beste noordelijke patatbakker staat op plaats 12: (H)eerlijke Burger aan de Woldstraat in Meppel. Een bakje friet krijgt het cijfer 9, vanwege de 'leuke zaak, aardige en deskundige bediening en natuurlijk heel erg goede friet', aldus de frietjury. (H)eerlijke Burger is 'een pareltje', dat op de zoektocht naar Nederlands beste frietbakker bij toeval werd ontdekt.

Pas op de 26e plaats is de eerstvolgende noordelijke patatbakker te vinden: de Groningse De Belg Waterloo. De jury waardeerde de friet met het cijfer 8,5. Hun oordeel? 'Serveert een prima friet. Goed gebakken, egaal van kleur, hoog op smaak. Graag zo doorgaan.'

De beste

In de lijst staan nog 3 andere noordelijke frietbakkers in de top honderd. Op plek 33 staat NEXT Fast-Food uit Groningen (8,5), op plek 60 Friterie IJssalon Emmen (7,5) en op plek 93 Cafetaria de Rietlanden uit Grijpskerk (6).

De winnaar van de AD-friettest komt dit jaar uit Ermelo. De Ermelosche Frietzaak werd door de jury gewaardeerd met een tien: 'Een topprestatie waar niets aan valt af te dingen.'

Bekijk de volledige uitslag van de AD Friettest 2016 hier.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.