Waarom dauwtrappen we eigenlijk op Hemelvaart? (+ dauwtraplocaties in Groningen en Drenthe)

Hemelvaartsdag is voor veel mensen een vrije dag. De een draait zich daarom 's ochtends vroeg nog eens lekker om. De ander staat voor dag en dauw op om in alle vroegte door de velden te banjeren. Waar komt die traditie van dauwtrappen eigenlijk vandaan?

Allereerst, wat is dauwtrappen?

Vroeg uit de veren en wandelen (of fietsen) in de natuur. Meestal samen met een groep. Dat is dauwtrappen. Niet meer en niet minder. Als je het écht traditioneel wilt doen, trek je je schoenen uit want dauwtrappen doe je van oudsher op blote voeten.

Hoe is het ontstaan?

Daarvoor moeten we een tijdje terug in de tijd, naar de negentiende eeuw. Mensen geloofden toen dat met blote voeten door bedauwd gras lopen een genezende werking had. Al om drie uur 's nachts stonden mensen vermoedelijk te dansen en zingen in het natte gras. Zij vierden de heropleving van de natuur in de lente.

Wat is de link met Hemelvaart dan?

Die link is er eigenlijk niet. Op Hemelvaartsdag herdenken christenen dat Jezus na zijn wederopstanding terugkeert naar de hemel. Die herdenking op zich heeft niets te maken met het fenomeen dauwtrappen. Toch is de ochtendwandeling juist op Hemelvaartsdag traditie geworden.

Een verklaring daarvoor is dat mensen (met name in het Katholieke zuiden) vroeger sowieso op tijd wakker waren op Hemelvaartsdag. In de vroege ochtend werden processies gehouden om de Hemelvaart van Jezus te vieren.

Waar kan dat in Groningen en Drenthe?

Je kunt in principe dauwtrappen waar en wanneer je zelf wilt. Maar er worden ook tochten georganiseerd, zoals deze:

- 05.00 uur: Het Boomkroonpad

- 05.00 uur: Bourtange

- 05.00 uur: Natuurgebied Drents-Friese Wold

- 05.00 uur: Natuurgebied Westerwolde

- 05.30 uur: Natuurgebied Dwingelderveld (met paarden)

- 06.00 uur: Nationaal Park Drentsche Aa

- 06.00 uur: Gees

- 06.00 uur: De Wijk/Het Reestdal

- 06.00 uur: Bargerveen

- 07.00 uur: Dauwzwemmen in Bosbad Vledder

Heb je een aanvulling op deze lijst? Mail 'm dan naar digitaal@ndcmediagroep.nl

menu