Waarom de huizenprijzen in 2021 gaan dalen/stijgen

Foto: Lex van Lieshout

Al sinds het begin van de coronacrisis wordt vooruitgekeken op een mogelijke daling van de huizenprijzen en huurprijzen, nadat woningen jarenlang fors duurder zijn geworden. Gaat de klap nog komen, of blijft hij uit?

ING zei gisteren: ja, de woningmarkt gaat afkoelen in 2021 (met een half procent) - huizen worden betaalbaarder. Rabobank zei vorige week: nee, de huizenprijzen blijven stijgen (met 5,5 procent gemiddeld). Dus om alvast teleurstelling te voorkomen: de ontwikkeling staat niet onomstotelijk vast en is lastig te voorspellen.

Maar het is wel interessant om de oorzaken voor het een en het ander onder de loep te nemen, zodat je als woningzoekende begrijpt hoe ontwikkelingen effect hebben op de huizenmarkt. Want honderdduizenden Nederlanders zitten met het dilemma ‘wachten’ of ‘snel toehappen’ - als dat al financieel mogelijk is.

Het kan natuurlijk zo zijn dat er een mengeling ontstaat van bovenstaande. Dat de werkloosheid bijvoorbeeld rap oploopt, maar de rente laag blijft. Het gaat dus altijd om de balans en bovendien is de huizenmarkt niet overal in Nederland hetzelfde. Er zijn regionaal grote verschillen. Nu al koop je voor de prijs van een rijtjeshuis in Limburg een bezemkast in Utrecht.

'Het hangt af van je persoonlijke situatie'

,,Of dit een slim moment is om een huis te kopen, hangt af van je persoonlijke situatie”, benadrukt huizenmarkteconoom Carola de Groot van Rabobank. ,,Als je in de horeca werkt, is het misschien geen goed idee om het risico aan te gaan. Voor middeninkomens is huren echter nog steeds geen aantrekkelijk alternatief, aangezien ze niet in aanmerking komen voor sociale huur en daardoor forse maandlasten hebben. Als basis zou je kunnen zeggen dat je financiële situatie stabiel moet zijn voordat je het commitment van een hypotheek aangaat.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra