Waarom komen er steeds meer Latijns-Amerikaanse drugscriminelen naar ons land? Misdaadjournalist Mick van Wely legt het uit

Crystalmethlabs en cocaïnewasserijen in Drenthe en Groningen: drugscriminaliteit is allang geen ver-van-je-bed-show meer. Zo werd in het Drentse Nijeveen in augustus een gigantisch cocaïnelab ontdekt, waarin 14 Colombianen aan het werk waren. Misdaadjournalist Mick van Wely legde vrijdagavond in Talk of the Town uit waarom deze criminelen steeds vaker naar Nederland komen.

Van Wely is misdaadjournalist, schrijver en presentator van het RTL5 programma Crime Desk. Hij schoof vrijdagavond aan bij presentator Lara Harbers om te praten over drugscriminaliteit in Nederland. ,,Als je vijf jaar geleden had gezegd dat Mexicanen hier crystalmethlabs zouden hebben, dan had iedereen je voor gek verklaard", vertelt hij.

Drugscriminelen uit Latijns-Amerika weten echter steeds vaker de weg naar Nederland te vinden. En drugslabs heb je niet alleen in Noord-Brabant: ,,Het maakt hun niet uit waar het is, het gaat hen om de vierkante meters", zegt Van Wely. ,,Ze willen rustig, ongestoord kunnen werken in grote loodsen, en dan maakt het niet uit of het Groningen of Brabant is."

Via Nederland naar de rest van Europa

Bovendien is Nederland uitermate geschikt voor drugscriminelen. ,,Nederland is een soort draaischijf geworden voor de smokkel van drugs. Drugs komen hier binnen, via Antwerpen, of Rotterdam en gaan via Nederland weer elders naar Europa of de wereld."

Daarbij spelen de relatief lage straffen ook een rol: ,,Voor 20 kilo coke kun je in Amerika levenslang krijgen, hier in Nederland zit je zes jaar in de bak, misschien."

Ook konden drugscriminelen vrij makkelijk drugs produceren en smokkelen, stelt Van Wely: "Ik denk dat de afgelopen 10 jaar de focus bij politie en justitie niet lag bij het ontmantelen van de georganiseerde misdaad." Toch lijkt het weer de goede kant op te gaan. ,,Het laatste jaar zie je wel weer dat de politie weer wat slagen maakt."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Video
Talk of the town