Wanneer kom ik aan de beurt voor de prik? Nu de coronacrisis blijft voortslepen, willen we dat allemaal weten. Na kritiek vanuit de Kamer heeft het ministerie van Volksgezondheid daarom nu een tool online gezet waarmee iets meer duidelijkheid komt, al blijven er veel onzekerheden.

Demissionair coronaminister De Jonge sprak vorige week al de belofte uit dat iedere Nederlander die dat wil begin juli minstens een prik gekregen heeft.

Op de site van Rijksoverheid moet je invullen waar je woont, of je in de zorg werkt, wat je leeftijd is, of je mobiel bent en of je tot een medische hoog-risicogroep behoort.

Onduidelijk welk vaccin

Zo zullen mensen die in de leeftijdsgroep van 18 tot 59 jaar vallen, gezond zijn en thuis wonen pas vanaf mei een uitnodiging voor de vaccinatie krijgen. De prik ontvang je bij de GGD, de huisarts, de huisartsenpost of in het ziekenhuis. Ook is nog onduidelijk welk vaccin je krijgt. Op de site staat nu dat het om Pfizer/BioNTech, Moderna of AstraZeneca zal gaan, maar dat kan nog veranderen bij goedkeuring van andere vaccins.

De planning verandert niet als je in die leeftijdscategorie valt en risicofactoren hebt zoals afwijkingen in de luchtwegen, longen en de hartfunctie, suikerziekte, nierproblemen of een afweerstoornis. Alleen kom je dan zeker bij de huisarts terecht.

Obesitas en Down

Nederlanders tussen de 18 en 59 die tot de zogeheten ’medische hoog-risicogroepen’ behoren, mogen daarentegen al vanaf medio maart een prik van Pfizer of Moderna halen en kunnen dat in het ziekenhuis doen. Het gaat daarbij om personen die ernstig nierfalen hebben, een orgaan-, stamcel- of beenmergtransplantatie ondergingen of met een ernstige aangeboren immuundeficiëntie kampen.

Mensen met morbide obesitas of het syndroom van Down zijn óf al geweest óf kunnen binnenkort een uitnodiging verwachten voor een prik van AstraZeneca in de huisartsenpraktijk. In Zeeland, Limburg en Brabant zijn zij al gevaccineerd, in Gelderland is het gestart, en in Utrecht en Flevoland begint het volgende week, zo meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Hetzelfde geldt voor de 60- tot 64-jarigen.

Ouder dan 65

Voor mensen die ouder zijn dan 65 maakt het een groot verschil of ze wel of niet mobiel zijn en of ze nog thuis wonen. Zo hebben de meeste mobiele thuiswonende 80-plussers inmiddels wel een prik bij de GGD ontvangen, en is daar nu begonnen met mensen onder de 80.

Ondanks alle indicaties is de tool nog niet altijd even specifiek. Wanneer je bijvoorbeeld als mobiele thuiswonende 75-jarige aan de beurt bent, is niet te zien. Wel meldde de GGD zaterdag naar aanleiding van het verhaal van de 77-jarige historicus Maarten van Rossem, die kon ’voordringen’ door herhaaldelijk te bellen, dat zijn groep vanaf volgende week aan de beurt komt. De organisatie noemde die actie overigens ’schandalig’.

Huisarts komt langs

Ouderen die thuis wonen en niet-mobiel zijn (en geen ernstige medische aandoeningen hebben), moeten echter nog steeds wachten op de prik. Zij ontvangen volgens de tool pas vanaf eind maart een uitnodiging. De huisarts komt dan thuis langs. Dat komt doordat de vaccins van Pfizer en Moderna, die ons land als eerste in huis haalde, minder geschikt zijn om te vervoeren door de huisartsen. De LHV meldt dat nu in overleg gekeken wordt naar de inzet van andere vaccins, mogelijk AstraZeneca en Janssen.

Een aanzienlijk deel van de ouderen in verpleeghuizen, gehandicapteninstellingen en kleinschalige woonvormen heeft juist wel al een prik gehad. Toch zijn er nog verschillen, stelt ouderenzorgorganisatie ActiZ. „Pas eind april zijn alle verpleeghuisbewoners gevaccineerd”, meldt woordvoerder Olfert Koning. „Bewoners die een specialist ouderengeneeskunde als behandelaar hebben, zijn wel twee keer gevaccineerd, maar bewoners die een huisarts hebben moeten langer wachten.”

Zorgmedewerkers

Ook onder zorgmedewerkers bestaan grote verschillen. Een geselecteerde groep ziekenhuismedewerkers binnen de coronaspoedzorg is inmiddels gevaccineerd, net als een deel van de medewerkers in verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen, de huisartsen, medewerkers binnen de gehandicaptenzorg, ggz-medewerkers, wijkverpleging en wmo- en pgb-zorgverleners (zoals huishoudelijke hulp en dagbesteding dementerenden).

Voor de overige zorgmedewerkers (die jonger dan 60 zijn en niet tot medische hoog-risicogroepen behoren) geldt echter dat ze pas vanaf mei een uitnodiging zullen krijgen. Bij de meerderheid van de bevolking wordt het geduld dus op de proef gesteld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus