Kunnen Nederlanders binnenkort met het coronavaccin van het Nederlandse bedrijf Janssen worden ingeënt, nu dat middel in de VS is goedgekeurd? Donderdag komt de Europese geneesmiddelenwaakhond EMA als het goed is met een oordeel over het ’Leidse vaccin’. Vijf vragen.

Wanneer is het vaccin van Janssen beschikbaar in Nederland?

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA komt naar alle verwachting donderdagmiddag met een oordeel over het vaccin, aldus een bron bij de Europese Unie tegenover persbureau Bloomberg. Begin april zou het vaccin dan aan Nederland en andere Europese lidstaten geleverd kunnen worden. De Europese Commissie heeft 200 miljoen doses van Janssens vaccin besteld, met een optie op nóg eens 200 miljoen doses. Daarvan zijn er 11,3 miljoen bestemd voor ons land.

Hoe goed werkt het vaccin?

Het vaccin is voor 66% effectief. Dat betekent dat je na vaccinatie 66% minder kans hebt om besmet te raken met het coronavirus. De vaccins van Moderna en Pfizer scoren met zo’n 94% beter, terwijl dat van AstraZeneca met 60% achterblijft.

Dan toch liever prikken met de vaccins van Moderna of Pfizer?

Het vaccin van Janssen werkt hoe dan ook erg goed. Het gaat er vooral om dat een vaccin beschermt tegen ernstige gevolgen van corona, en dat doet het. Janssens vaccin heeft bovendien voordelen. Er is slechts één prik (in plaats van twee) nodig. Ook hoeft het vaccin niet ingevroren te worden. Daarnaast kunnen we vanwege de tekorten en de noodzaak van snel vaccineren niet te kieskeurig zijn en zou elk goed werkend vaccin omarmd moeten worden.

Het vaccin van AstraZeneca kent veel leveringsproblemen. Kan dat hier ook mee gebeuren?

Aangezien het om complexe biologische processen gaat, is het zeer goed mogelijk dat de productie achterblijft bij de verwachtingen. Het Britse AstraZeneca laat de Europese Unie hiervoor volledig opdraaien. Inmiddels is er ook bij Janssen een kink in de kabel. Het bedrijf heeft aan Brussel laten weten dat het kampt met een gebrek aan apparatuur die nodig is voor de productie van de inenting. Johnson & Johnson, het moederbedrijf van het Leidse Janssen waar het vaccin ontwikkeld werd, zou hebben gezegd dat het niet onmogelijk is om het doel te halen, maar zich wel terughoudend opstellen. Binnen de huidige planning zou de EU dit jaar ongeveer 200 miljoen doses van het bedrijf krijgen.

Is een exportverbod mogelijk om de levering vanuit Europa veilig te stellen?

Partner Silvie Wertwijn van Parker Advocaten wijst erop dat de Europese Commissie eind januari een maatregel heeft ingesteld om tijdige vaccinatie van EU-burgers beter te waarborgen. „Voor farmabedrijven waarmee de EU zogenoemde geavanceerde inkoopcontracten hebben gesloten, geldt dat zij voor export naar een land buiten de EU toestemming nodig hebben. En wel van de lidstaat waar het vaccin wordt geproduceerd.”

De EU en de lidstaten waar de productie plaatsvindt, hebben het vooralsnog echter niet aangedurfd de exportvergunning van het vaccin van AstraZeneca in te trekken. En dat terwijl dit bedrijf voorlopig amper de helft van de contractueel vastgestelde vaccins levert. En dan is het VK voor zijn hoofd stoten nog heel wat anders dan de VS. De laatste is niet alleen een belangrijkere bondgenoot, maar levert bovendien een deel van de grondstoffen voor de vaccins.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus