Regen, wind en gevoelsmatig lage temperaturen: voor wie van de zon houdt, is de zomer van 2020 tot nu toe geen beste. Of zijn we gewoon een beetje verwend?

Het is tot nu toe een nattere zomer dan gemiddeld, bevestigt meteoroloog Wilfred Janssen van Weerplaza. Vooral de hevige buien in juni hebben daar voor gezorgd. ,,De tijd van neerslag was relatief kort, maar het waren heftige buien waardoor juni natter was dan gebruikelijk.”

Storingen boven de Noordzee

De koele en wisselvallige periode waar we nu in zitten wordt veroorzaakt door storingen boven de Noordzee, vanaf de Atlantische Oceaan. ,,Met de wind waar we nu mee te maken hebben, wordt geen warme lucht aangevoerd. Warme lucht komt vanuit het zuiden of het oosten. De afgelopen tijd kwam de lucht vanuit het westen en dat geeft lagere temperaturen.”

Uitzonderlijk zijn de omstandigheden overigens niet, al zou je dat misschien denken als je de pech hebt om sinds vorige week op de camping te zitten. Janssen: ,,Het is wel eens kouder geweest in deze periode.” De gemiddelde maximumtemperatuur voor deze tijd van het jaar is 20 tot 23 graden. ,,De komende dagen komen we daar met moeite aan en op sommige plekken halen we dat überhaupt niet.”

Landbouwers blij met neerslag

De zomerse buien zijn natuurlijk lang niet voor iedereen slecht nieuws, want de eerste maanden van 2020 waren juist extreem droog, met alle gevolgen van dien voor onder meer landbouw en natuur. Sterker nog: tot eind mei dreigde dit jaar nog één van de droogste uit de geschiedenis te worden, en lag het neerslagtekort boven dat van het droogste jaar ooit gemeten, 1976.

Maar door de vele buien in juni is de stijging van het neerslagtekort doorbroken, en ligt het nu ruim onder het niveau van 1976. Wel behoort dit jaar nog altijd tot de 5 procent droogste jaren ooit gemeten - ondanks ál die neerslag in juni en van de afgelopen week, dus.

Maar vanaf het weekend zal het weer veranderen. ,,Vrijdag komt er een hogedrukgebied vanuit de Azoren langzaam onze kant op. Dat zal in het weekend en de dagen erna het weer bepalen. Dan wordt het droger en is er meer ruimte voor de zon.”

De koudste zomer is die van 1907

Andere zomers die erg wisselvallig waren, waren die van 2013 en 2011. ,,De afgelopen tien jaar was de zomer van 2011 het natst en het koudst. Het was toen gemiddeld maar 16,3 graden.” De afgelopen twee zomers stonden beide in de top 10 van warmste zomers ooit, met 2018 als hoogtepunt. ,,Toen was het gemiddeld 18,9 graden.” Het record van de koudste zomer ooit ligt al ver achter ons: in 1907 was de gemiddelde zomertemperatuur slechts 14,1 graden.

Zonaanbidders moeten geduld betrachten

Het is te vroeg om te voorspellen wat de zomer van 2020 gaat doen, maar de echte zon- en warmte-aanbidders zullen in ieder geval nog even geduld moeten hebben. Wel is de kans dat de zomer van 2020 in de top 10 van droogste zomers ooit gemeten komt klein, volgens Janssen.

,,De huidige meteorologische zomer heeft tot nu toe 113 mm opgeleverd. Om in de top 10 droogste zomers te blijven, mag nog 20 millimeter vallen. Ik acht de kans klein dat dit lukt, want de komende dagen valt op veel plaatsen genoeg regenwater.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra