Wat is de ramadan en hoe houd je het vol?

Een maand lang niet eten tussen 's ochtends vroeg en 's avonds laat. Voor ongeveer een miljoen Nederlandse moslims begint vrijdagavond de ramadan, die loopt tot 24 juni. De jaarlijkse vastenmaand is inmiddels bekend in onze maatschappij, maar lang niet iedereen weet van de hoed en de rand.

Waarvoor dient de ramadan?

De ramadan wordt voorgeschreven door de Koran, om zelfbeheersing te trainen. Opoffering en bezinning zijn voor moslims de kernwaarden van de ramadan. Het is een maand van tolerantie, liefdadigheid, verbroedering, bezinning en verdraagzaamheid. Solidair zijn aan de noodlijdende medemens is waar het om draait. Ook wordt er veel aandacht besteed aan het geloof, door bijvoorbeeld veel te bidden.

Wat mag allemaal niet tijdens de ramadan?

Eten, drinken, roken en seks. Het is allemaal uit den boze tijdens de vastenmaand. Tussen zonsopgang en zonsondergang welteverstaan. Wanneer de zon onder is, mag dit allemaal wel weer.

Ook het hebben van seks is na zonsondergang toegestaan, mits het met de eigen partner is. Liegen, schelden, roddelen en vloeken is tijdens de ramadan extra kwalijk.

Hoe houden moslims het vasten vol?

De ramadan valt dit jaar in de zomer, wat een lastige tijd is. De dagen zijn langer, waardoor er meer uren zijn waarop gevast moet worden. De zon komt in deze tijd rond 05:30 uur op en gaat rond 21:45 onder. Dan pas mogen moslims weer eten.

Er mag zelfs geen water gedronken worden, terwijl het warm is. Om de ramadan beter vol te houden wordt aangeraden om voor zonsopgang voldoende water te drinken. Ook is het beter om een tijdje voor de ramadan al te minderen met koffie drinken of roken, om afkickverschijnselen te verkomen.

's Avonds wordt er veel en zoet gegeten, maar het is beter om niet te veel in één keer te eten. Na een hele dag vasten kan zo'n maaltijd zwaar vallen.

Waarom valt de ramadan steeds op een ander moment?

De ramadan dankt zijn naam aan de negende maand van de islamitische kalender. Net als de reguliere kalender telt deze twaalf maanden, maar ze zijn slechts 29 of dertig dagen. Een islamitisch jaar telt daarom maar 354 dagen. Hierdoor schuift de ramadan jaarlijks iets naar voren.

Wie hoeven niet te vasten?

In principe moet elke moslim meedoen met de ramadan. Voor wie lichamelijk overlast kan hebben van het vasten, is er een uitzondering. Chronisch zieken, zwangere vrouwen, ouderen en jonge kinderen mogen de ramadan overslaan. Reizigers en mensen die zware lichamelijke arbeid moeten verrichten, hoeven niet te vasten, maar moeten de gemiste dagen later inhalen.

Wie niet vast moet wel een tegenprestatie leveren in de vorm van het betalen van een ‘Fidya'. Dit is een bedrag ter hoogte van dertig dagelijkse maaltijden en moet worden gegeven aan mensen die het kunnen gebruiken.

Vanaf welke leeftijd is de ramadan verplicht?

Jonge kinderen hoeven dus niet te vasten. Pas wanneer de volwassenheid is bereikt, moet een moslim meedoen aan de ramadan. Op volwassenheid staat volgens de islamitische wetgeving geen leeftijd.

In plaats daarvan zijn meisjes volwassen na hun eerste menstruatie, jongens bij de eerste zaadlozing of bij de groei van schaamhaar. Voor de echte laatbloeiers wordt de leeftijd van 15 jaar gehanteerd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.