Hoera, we mogen bijna weer de terrassen op. Als corona tenminste niet een tweede aanval inzet na het versoepelen van de Rutteneske en RIVM-se regels.

Met lange armen van anderhalve meter worden ze weer ingeschonken, de biertjes, wijnen, cock- en mocktails, sprankelende frisjes en doordachte hipsterdrankjes. En als openbare terrassen onverhoopt weer sluiten, hierbij wat suggesties voor de thuisterrassen. Waarbij onze eigen voorkeur leidend is.

Blikbier

Vroeger was blikbier de wat proleterige versie van bierdrinken, maar those were the days . Bier in blik is hèt ding onder de bierdrinkers. En dan niet de groene blikjes van de grootbrouwerijen, maar blik met de meest wilde kleuren, namen en lettertypen. Neem Brew Dog Elvis Juice, een American style IPA (alc./vol.: 6,5%) gebrouwen met grapefruit- en sinaasappelschillen. Lekker fris, maar ook intens hoppig. Het paradepaardje van de hipsterbrouwers die tien jaar geleden nog in een klein loodsje bij Aberdeen bier in elkaar knutselden, maar nu een marktwaarde hebben van zo’n miljard euro.

Of probeer eens een Lupuloid Leopard van de Haarlemse brouwerij Uiltje: een soort frisse fruitmand (mango, ananas, papaja) met wat peper en bitter. Maar vooral met een hallucinerend beeldmerk op het blik.

Handig weetje: in blik blijft bier langer koel dan in een flesje.


Alcoholvrij bier

We zijn voorbij het sufheidsimago van alcoholvrije Buckler of Amstel 0.0. Als zelfs Weihenstephan, de oudste nog bestaande brouwerij ter wereld (anno 1040, hetzelfde stichtingsjaar als de stad Groningen) – hun Hefeweissbier, de ‘moeder van allle weizenbieren’, alcoholvrij maakt moet er wat aan de hand zijn. Toegegeven, er zit nog een restje van 0,5 procent alcohol in, maar ja, het blijven natuurlijk Beieren. Hier kan je gewoon een hele halve liter van drinken en toch fris zijn.

Kombucha

Als we toch wat alcoholvrijer gaan: probeer eens een kombucha. Die is zelfs in blik in de supermarkten te koop. Kombucha is gefermenteerde gezoete thee. Aan de zwarte of groene gesuikerde thee wordt een bacteriecultuur toegevoegd die thee en suiker langzaam fermenteert. Na een week of twee is het een zurige drank geworden die in niets meer lijkt op de zoete thee. Kombucha kun je overigens zelf maken (recepten te over op het internet), maar door anderen gekoeld uit een blikje geserveerd op een terras heeft ook wel wat.

Dalgona

Van thee naar koffie is een kleine stap. Niet ons gewone bakkie pleur, maar ijskoude koffie. Wie wel eens in Griekenland is geweest kent de frappé , de in water geslagen oploskoffie met ijsgruis en eventueel wat melk. Een bekende koffieketen mengde dat concept met de Italiaanse cappuccino tot een crèmige frapuccino.

Nu is er voor de hipsters de ‘dalgona’. De Koreaanse koude koffie is viraal gegaan op Instagram tijdens de recente Corona-quarantaine, eerst in Korea, nu wereldwijd. Thuis te maken voor je terrasgasten. Neem daarvoor drie theelepels oploskoffie, twee eetlepels water en twee theelepels suiker. Klop alles door elkaar (mag met een staafmixer) tot er een luchtige crème ontstaat. Gooi wat ijsblokjes (liefst ge crushed ) in een glas, giet er anderhalve liter ijskoude melk over en schep er de crème op. Drink meteen op, en je mag er een lepeltje bij gebruiken.

Water met een smaakje

Een van de eenvoudigste dorstlessers is water met een smaakje. Zoals je aan warm water verse schijfjes gember en citroen kunt toevoegen, kun je koud water op smaak brengen met allerlei ingrediënten. Denk aan citrusvruchten, komkommer en munt, of een watertje met basilicum, aardbeien en citroen. Ook fris: voeg eens een scheutje rozen- of oranjebloesemwater aan je water toe.

Pisco Sour

Een persoonlijke favoriet uit Peru (hoewel de Chilenen het drankje ook claimen): de pisco sour, een friszure cocktail. Moet je wel naar de slijter voor wat pisco, een druivendistillaat dat wel iets doet denken aan grappa.

Schenk 60 ml pisco in een shaker. Voeg 25 ml vers limoensap, 20 ml suikerwater (een deel water, een deel suiker) en het eiwit van 1 ei toe. Schudt de ingrediënten heftig door elkaar zonder ijs (hierdoor bindt het eiwit beter). Voeg dan het ijs toe en schudt alles nog een keer tot je armen lam zijn. Giet door een zeef in een champagneglas, liefst een coupe, en druppel er een heel klein beetje Angostura-bitter op. Hou het bij één glas.

Rosé

De terrasdrank bij uitstek is natuurlijk de rosé. Van snoepjesfruitige Spaanse en Languedocse rosés tot bonkend zoete Amerikanen, van elegante friszure en bleekroze wijnen uit de Provence tot stevig aangezette Chilenen en Australiërs.

De Nederlandse consumptie van rosé is de afgelopen vijftien jaar verdubbeld tot bijna 2 liter per hoofd van de bevolking, bijna een tiende van de totale wijnconsumptie. De helft komt uit Frankrijk, en dat is mooi. Wij suggereren de Provence, toch het thuisland van de rosé. Krijg je er een Cote d’Azur-gevoel van ons erbij. Voor de beste supermarktrosés, zie kader.

Aperol Spritz

Al een poosje ingeburgerd, en van verre herkenbaar door zijn feloranje kleur: de Aperol Spritz – of kortweg Spritz. Oorspronkelijk afkomstig uit de Veneto, de streek rond Venetië, heeft het bitterzoete aperitief het afgelopen decennium vele terrassen veroverd. De ‘cocktail’ bestaat uit 40 procent prosecco, 30 procent bruiswater en 30 procent Aperol.

Dat laatste is een alcoholisch drankje waarin onder meer zure sinaasappel, gentiaan, rabarber en kina (van de kinine, inderdaad) gaan. De naam ‘spritz’ is een Duitse toevoeging, naar de grote historische invloed van Oostenrijk in dit gebied. Die lui ‘spritzten’, verdunden, hun wijn graag met bruiswater. Aperol Spritz garneer je met een olijf of een schijfje sinaasappel en serveer je met wat zoutjes.

De Hugo

Ook Noord-Italiaans met een Duitstalig tikje: de Hugo. Afkomstig uit Alto Adige, ofwel Süd-Tirol, waar in het stadje Bosen (Bolzano) een bar zo’n twaalf jaar geleden voor het eerst prosecco, vlierbloesemsiroop ( holunder ) en bruiswater in een champagneflûte mengden en die aftopten met wat munt. Oorspronkelijk een après-ski drankje (de Dolomieten klimmen vanaf Bolzano omhoog) is het steeds meer terrassen gaan veroveren. Lekker licht in alcohol, fris.

P&T

Als laatste de P&T, al decennia een hit in Porto en omstreken. Ofwel port en tonic. Onbegrijpelijk dat zo iets fris en ontspannends nog niet onze buitenstoelen heeft veroverd. Voor een zomerse dag, met een bakje groene olijven bij de hand, wat zoutjes. De bereiding van deze cocktail is heel makkelijk. Meng een deel witte (!) port met een deel tonic, doe er wat ijsblokjes bij voor het tinkelende gevoel en maak af met een schijfje limoen of citroen en een blaadje munt. De saudade verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Supermarktwijngids

Je kunt je natuurlijk op je terras ook gewoon beperken tot een goed glas wijn. En hoewel de meeste zelfbenoemde wijnkenners enigszins neerbuigend naar wijn in de supermarktschappen kijken, zijn er best juweeltjes voor niet al te veel geld te vinden.

Daarvoor hebben we een uitstekende leidraad: de Super supermarktwijnen 2020 (Fontaine, 19,99 euro) van Harold Hamersma en Esmee Langereis, vroeger bekend als de Wijnalmanak en De Grote Hamersma. Duizenden wijnen proefde het stel, daarvan kwamen honderden met een cijfer zeven of hoger in hun nieuwe gids. Voor rosé kun je volgens Hamersma en Langereis prima terecht bij de Hema. Daar staat bijvoorbeeld een Spaanse Carinena voor 3 euro, die een acht krijgt.

Tikje goedkoper wit: een Rueda van Hachón van de verdejodruif (3,99 euro, Lidl) die een 7,5 krijgt, en een Adega de Pegoes bij de Aldi voor 3,69 euro (een 8). Ook de Jumbo heeft met Chateau de la Botinière, een Muscadet-Sèvre et Maine sur lie voor 5,50 een prijs-prestatietopper in de schappen. De gids geeft de wijn een 8+.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra