We zijn nog niet van de griep af

De ziekenhuizen liggen vol en het regent ziekmeldingen. De griep houdt huis deze winter. Dat is niet uitzonderlijk, het is alleen wat heviger dan normaal.

Het lijkt nu een beetje af te nemen maar we zijn nog niet van de griep af, stelt Gé Donker, huisarts in Hoogeveen en werkzaam als grieponderzoeker voor onderzoeksinstituut Nivel. Iedere winter heerst er griep en houden het Nivel en enkele andere instituten cijfers bij. Daaruit blijkt dat er niets abnormaals aan de hand is deze winter. De epidemie is wat hardnekkiger dan anders, maar niet uitzonderlijk.

Longontsteking

,,We zien vooral de laatste weken dat vrij veel ouderen longontsteking krijgen als gevolg van de griep’’, zegt Donker. ,,Een groot deel daarvan komt in het ziekenhuis terecht en daardoor is het daar drukker dan normaal.’’

Ook dat is elke winter het geval. In Noord-Nederland heeft het nog niet tot harde patiëntenstops geleid, maar het is wel erg druk in de ziekenhuizen en veel zorgpersoneel is ook nog ziek. Het is daarom soms een kwestie van schuiven met geplande ingrepen en hier en daar zijn al wat behandelingen uitgesteld. Door de meeste grieppatiënten bij elkaar in de buurt te houden, wordt gepoogd verdere besmettingen van andere patiënten en personeel te voorkomen.

Verschillende influenzavirussen

Er zijn altijd verschillende influenzavirussen in omloop. In de loop van deze winter waren het vooral influenzavirussen van het zogenoemde type-B. In het huidige staartje van de epidemie steekt vaker griep door influenzatype-A de kop op.

Vaak stijgt of daalt het aantal griepgevallen gelijk met de temperatuur. Hoe kouder, hoe meer griep. Doordat er afgelopen weken nog een vorstperiode was, nam ook de griep toe. ,,Het komt vooral doordat influenzavirussen het goed doen in droge lucht’’, zegt Donker.

Daardoor kun je verwachten dat de griep afneemt nu het zacht is, maar er is al een nieuwe koudegolf aangekondigd. Het blijft snotteren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.