Corona Dialoog #3: Welke invloed heeft corona op stress? Kijk hier de uitzending terug

De een komt om in het werk en de andere probeert het hoofd boven water te houden. Aflevering drie van het praatprogramma Corona Dialoog ging over corona en stress. Kijk hier de uitzending terug.

„We zijn in deze tijd een stuk ongelukkiger”, vertelt Bertus Jeronimus, gelukspsycholoog die als onderzoeker en docent aan de Rijksuniversiteit Groningen is verbonden. „Normaal gesproken geven we ons gelukniveau rond de 7,5. De tweede lockdown heeft ons Nederlanders een enorme dreun gegeven en we zitten nu slechts op 6 en een beetje.”

Daarbij moet wel rekening gehouden met het feit dat er individueel grote verschillen zijn. „Je hebt ook een introverte groep mensen die in deze periode opbloeit. Zij kunnen lekker hun eigen ding doen en redden zich goed. Daarnaast heb je een mensen die stug doorgaan en dus een groep die normaal gesproken zeer extrovert is en voor wie deze periode erg zwaar is.”

loading

Drukte

Eén van deze mensen die hier mee te kampen heeft, is Milena Bleeksma. Samen met haar partner is ze creatief ondernemer, waarmee ze als DJ op tientallen festivals stond. „De eerste lockdown was heel erg heftig en leidde tot heel veel stress en huilen. We zagen ons bedrijf in één keer platgaan. Inmiddels heb ik er wel vertrouwen in, maar op sommige dagen vraag je je toch af hoe lang we dit moeten volhouden.”

Waar Bleeksma door de coronacrisis haar werkzaamheden niet kan uitvoeren, heeft Annechien Hendrikse als kwaliteitsverpleegkundige het drukker dan ooit. Voor haar was het alle zeilen bijzetten tijdens een corona-uitbraak in verpleeghuis De Veldspaat. Ze merkt vooral dat het loslaten van werk in deze coronatijd moeilijker is. „Heel veel dingen die je normaal in je vrije tijd doet, vallen nu weg. Sporten kan niet zoals vroeger en er zijn geen sociale bijeenkomsten en dan is het vooral werk dat overblijft.”

loading

Uitzichtloosheid

Jeronimus benadrukt dat de onzekerheid van de pandemie een grote invloed op ons geluksniveau. „Het is vreselijk wanneer een situatie geen uitzicht biedt. Bij andere rampen heb je een piekmoment waarop we zorgen maken, maar in de weken erna herstellen we ons daarvan. Bij deze crisis weten mensen niet waar ze aan toe zijn, waardoor ze zich moeilijk aan kunnen passen. Mensen hebben het nu heel zwaar, omdat ze realiseren dat het mogelijk wel tot november of december duurt.”

Om de crisis toch een beetje goed door te komen, heeft hij nog een aantal tips voor mensen. „Probeer zoveel mogelijk leuke dingen te doen en te bewegen. Wat ook goed is, is om te bedenken hoe je in de toekomst over deze tijd wil praten. Dat helpt ook om even van de huidige situatie los te breken. Verder is het belangrijk om mensen te blijven opzoeken. Ik snap dat we begrenst zijn, maar bel of app met elkaar. Mensen zijn sociale wezens en contact is goed voor ons.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
Video
corona dialoog