Het kabinet kan nóg een stap verder gaan in de geplande versoepelingen. In alle kroegen, scholen, theaters en andere locaties die met toegangstesten gaan werken, kan vanaf mei de anderhalvemetermaatregel worden losgelaten. Dat stelt werkgeversvoorzitter Ingrid Thijssen.

„Deze maand zijn er nog veel experimenten met sneltesten. Laten we dan vanaf volgende maand de anderhalve meter loslaten. Uiteindelijk is dat een kwestie van durven.” Volgens de voorzitter van VNO-NCW kan dat in alle ruimtes die straks alleen toegankelijk zijn met een negatief testresultaat.

Ze erkent dat de sneltesten niet honderd procent waterdicht zijn. „Maar nul risico bestaat niet in het leven.” Het grote voordeel van het loslaten van de regels is dat er meer mensen in een café kunnen en meer studenten in een collegezaal. „Als we straks massaal testen in het hoger onderwijs en er is nog steeds maar twintig procent van de studenten welkom, wat schiet je er dan mee op?”

Het bedrijfsleven werkt samen met de GGD en het ministerie van Volksgezondheid aan de inzet van massale testen. Deze maand worden tal van experimenten gedaan voor toegangstesten in musea, theaters, kerkgebouwen, dierentuinen, horeca en casino’s. Verder zijn er tal van proeven op scholen en in bedrijven.

Thijssen benadrukt dat testen een ’bestrijdingsmiddel’ tegen corona kan zijn. „Het principe is dat je mensen iets leuks kunt laten doen door te testen én dat je mensen test die zich anders niet hadden laten testen en er zo mensen zonder klachten uithaalt die toch corona blijken te hebben.” Volgens haar dringt de testsamenleving corona daarmee terug ’en snijdt het mes aan twee kanten voor de economie en een betere virusbestrijding’.

Winkels

Horecaondernemers en retailers zijn blij dat het kabinet werkt aan een plan om eind deze maand de terrassen en winkels te openen. Maar Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt het niet acceptabel als het alleen om de terrassen gaat, zeker niet als winkels wel allemaal open mogen. „We zijn blij dat het plan om Nederland van het slot te krijgen vorm begint te krijgen”, zegt directeur Dirk Beljaarts van KHN. „We voelen ons ook gesteund door de oproep van de burgemeesters om de terrassen te openen. Maar het kabinet heeft een belofte uitgesproken om de ruimte voor versoepelingen eerlijk te verdelen. Dan zou het dus niet zo moeten zijn dat winkels open kunnen en in onze sector alleen de terrassen. Zowel retail als horeca hebben bewezen veilig te kunnen werken.”

KHN heeft donderdag een gesprek met demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken). „We kijken uit naar het gesprek en gaan er nog steeds van uit dat de ruimte voor versoepelingen eerlijk verdeeld gaat worden over sectoren. Vandaar dat we nu verder niet op geruchten ingaan en eerst het gesprek willen voeren.”

Retail

De winkeliers zijn heel blij dat het kopen op afspraak er eindelijk uitgaat. „Vooral het tijdslot van vier uur was een enorme drempel voor consumenten”, zegt algemeen directeur Jan Meerman van INretail, de brancheorganisatie voor de mode-, sport- en schoenenwinkels. „We gaan weer open op 21 april met strengere veiligheidsmaatregelen. We zijn ook blij dat de terrassen weer opengaan. We hebben dit heel hard nodig, de versoepelingen komen echt net op tijd.”

De retailsector heeft het sinds de lockdown zwaar te verduren. Ook het winkelen op afspraak en het click & collect zetten weinig zoden aan de dijk en zijn in de praktijk slechts een doekje voor het bloeden.

INretail ziet overigens niets in sneltesten aan de deur. „Nee, winkels zijn een doorstroomlocatie en we willen dat de consument weer makkelijk naar ons toe kan komen”, zegt Meerman. De brancheorganisatie spande eerder nog een kort geding aan tegen de Staat om de winkels te heropenen, maar kreeg nul op het rekest. Een hoger beroep is voorlopig van de baan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus