Nu Lodewijk Asscher vanwege de toeslagenaffaire het lijsttrekkerschap neerlegt moet de PvdA twee maanden voor de verkiezingen op zoek naar een nieuw boegbeeld. Een ’plan B’ hebben de sociaaldemocraten nog niet klaarliggen. Wie maken kans om partijleider te worden?

Stemmenkanon Khadija Arib niet zomaar passeren

De nummer twee op de kandidatenlijst voor de verkiezingen is Khadija Arib. De stemmenkanon heeft nu de ambitie om Kamervoorzitter te blijven en is achter de schermen al druk bezig om daar steun voor te krijgen bij andere partijen. Vanwege haar prominente positie kan de partij haar niet zomaar passeren.

Lilianne Ploumen is kansrijk

Maar waarschijnlijker, zo valt te horen bij PvdA’ers, is Kamerlid Lilianne Ploumen. De Limburgse politica was in het vorige kabinet minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en maakte internationaal goede sier door een abortusfonds op te richten nadat de Amerikaanse president Donald Trump de geldkraan dichtdraaide aan buitenlandse organisaties die zich inzetten voor veilige abortus in arme landen.

Oud-minister Ronald Plasterk vindt dat de partij iemand uit de fractie in de Tweede Kamer naar voren moet schuiven. „Iemand met kabinetservaring die goed is. Lilianne Ploumen zou een goede gamechanger zijn”, zegt hij.

Geen plan B

Het partijbestuur van de PvdA is nu formeel aan zet. Het congres dat komend weekend zou plaatsvinden is uitgesteld. Wat opvalt: waar het CDA na het vertrek van Hugo de Jonge al meerdere alternatieven klaar had staan, lijkt de PvdA overvallen. Er is geen plan B.

Achter de schermen valt te horen dat een nieuwe leider buiten de Haagse politieke arena ook een optie is. De lijst met kanshebbers is dan een stuk langer.

Frans Timmermans of Diederik Samsom terug naar Den Haag?

Frans Timmermans zou in theorie terug naar Den Haag kunnen komen. Het is maar de vraag of hij zijn machtige positie in Brussel wil opofferen voor een onzekere toekomst in het vaderland. Zijn rechterhand in Europa, oud-partijleider Diederik Samsom, bemoeit zich de laatste weken ook steeds meer met de PvdA. Of de aartsrivaal van Asscher terug naar het Binnenhof wil is nog onbekend.

Ahmed Aboutaleb net weer op de been

Net als bij de vorige verkiezingen popt de naam van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb weer op. Hij is net weer op de been na een herstelperiode van een operatie voor een aandoening aan zijn schildklier. Aboutaleb is nog niet zo lang geleden herbenoemd als burgervader van de havenstad.

De PvdA-prominent weet bovendien dat een succesvolle burgemeester niet altijd een succesvol hoeft te zijn in Den Haag. Eerder mislukte het partijleiderschap van Job Cohen bij de PvdA grandioos.

Het vertrek van Asscher is bij zijn fractiegenoten ingeslagen als een bom. „Ik ben echt ontdaan”, reageert Ploumen na een extra fractievergadering donderdag. „Het is een klap. Ik had vertrouwen in Lodewijk.” Over hoe het nu verder moet met de PvdA wil ze nog niets zeggen. „Dat is nu aan het partijbestuur. Lodewijk is net weg dus wij zijn nog aan het bijkomen.”

Henk Nijboer: ‘Verdrietig en aangeslagen’

Andere Kamerleden zijn zichtbaar emotioneel. Henk Nijboer, afkomstig uit Groningen, zegt dat Asscher wat hem betreft niet had moeten vertrekken. „We zijn verdrietig en aangeslagen dat hij is opgestapt als lijsttrekker.” Kamerlid Kuiken zegt respect te hebben voor het besluit van haar partijleider Asscher. Ze zat bovendien in de commissie die de toeslagenaffaire onderzocht. Kuiken hoopt dat het vernietigende rapport ’ter harte wordt genomen’. „We wachten hier ook al een maand op en de ouders zijn nog niet geholpen.” Over opvolging wil ze nog niks zeggen. „Wie het gaat doen is aan het partijbestuur.”

Oud-minister Ronald Plasterk noemt het vertrek van Asscher een ’dreun’. Hij denkt dat de peilingen waarin de PvdA niet echt goed uit de verf kwam een rol speelden. „De afstand van vicepremier in het kabinet-Rutte II en zijn nieuwe rol als oppositievoerder vinden kiezers toch te kort”, analyseert Plasterk. „Hugo de Jonge kan straks ook niet oppositie gaan voeren.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra