De eerste elektrische auto onder de 20 mille komt eraan. Dit zijn de tien goedkoopste modellen die je nu kunt kopen (en zover kun je er mee rijden)

Foto: Shutterstock

De elektrische auto is bezig aan een opmars, maar de groei komt bijna geheel voor rekening van de zakelijke markt.

Voor de gemiddelde particulier is de elektrische auto nog altijd te duur, al komt daar wel verandering in. De eerste elektrische auto beneden de 20 mille is in aantocht.

Op dit moment zijn er slechts 6 modellen te koop tussen de 20 en de 30 mille. De rest is allemaal duurder. Ter vergelijking: vier van de vijf auto’s die in Nederland worden verkocht zijn occasions op diesel en benzine met een gemiddelde prijs van zo’n 16.000 euro.

De tien goedkoopste modellen

Dit zijn de tien goedkoopste elektrische auto’s die je op dit moment kunt kopen. Ze komen allemaal in aanmerking voor een aankoopsubsidie van 4.000 euro.

De actieradius is nog te beperkt

Naast de hoge aanschafprijs kent de elektrische auto nog een achilleshiel: de actieradius oftewel het bereik. Juist de kleinere, goedkopere modellen hebben doorgaans een beperkt bereik, want in een kleinere auto passen nu eenmaal minder accu’s.

Zeer bescheiden marktaandeel

De combinatie van de hoge aanschafprijzen en de beperkte actieradius maken dat de elektrische auto nog altijd een zeldzame gast is op de Nederlandse wegen. Vorig jaar werd slechts 1,2 procent van de auto’s in ons land elektrisch voortgestuwd.

De eerste elektrische auto onder de twintig mille

Dacia komt in april met de eerste elektrische auto onder de twintig mille. Het is de Dacia Spring Electric met een cataloguswaarde van 17.500 euro en een gemiddeld bereik van 170 kilometer. Ook dit model komt in aanmerking voor een aankoopsubsidie van 4.000 euro.

Dit karretje komt dus binnen het bereik van een grote groep particulieren, zeker als je bedenkt dat elektrisch rijden relatief goedkoop is. Je betaalt geen wegenbelasting en stroom is goedkoper dan diesel of benzine.

Tip: let bij de aanschaf ook op deze zaken

Naast aanschafprijs en actieradius is ook de oplaadsnelheid van belang, evenals de vraag of de auto een aanhanger mag trekken. Heb je geen aanhanger, maar wil je bijvoorbeeld wel een fietsdrager monteren? Dan kun je een trekhaak kopen die daar speciaal voor is gemaakt.

Wil je meer weten over elektrisch rijden? De EV Database geeft heel veel informatie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra