Winkeliers smijten met korting op Black Friday

Na de horrortraditie van Halloween is het vrijdag tijd voor alweer een Amerikaans fenomeen dat ook in Nederland oprukt: Black Friday. Vijf vragen over het koopfestijn.

Wat is Black Friday?

Black Friday wordt gevierd op de dag na Thanksgiving. De meeste Amerikanen hebben dan een dagje vrij. Thanksgiving is de laatste feestdag voor Kerst en nadat de kalkoen is opgepeuzeld is het dan ook tijd voor de kerstinkopen. Om mensen naar de winkels te trekken, stunten veel winkeliers met speciale aanbiedingen.

Waar komt de naam Black Friday vandaan?

Op Thanksgiving komen families van heinde en verre bij elkaar om de feestdag samen te vieren. En dat betekent verkeersdrukte. Daar komt de naam Black Friday dan ook oorspronkelijk vandaan. Later kreeg de term een andere lading. Op Black Friday zouden winkeliers voor het eerst echt grote winsten draaien: geen rode cijfers meer in het kasboek, maar zwarte.

Wat kopen de Amerikanen dan zoal?

De kerstinkopen draaien niet alleen maar om kerstbomen, -ballen of –verlichting. De Amerikanen vieren Kerst uitbundig met veel cadeaus. Dus met name die cadeaus worden met veel korting ingeslagen op Black Friday. Vooral elektronica is populair.

Hoe hysterisch gaat het eraan toe in Amerika?

Zoals we van de Amerikanen gewend zijn kan Black Friday er soms behoorlijk hysterisch aan toe gaan. Oordeel zelf:

Hoe vieren we Black Friday in Nederland?

Een stuk minder hysterisch. Toch spelen ook veel Nederlandse winkeliers in op de koopgekte op vrijdag 24 november. Onder andere Zalando, Hema en Xenos doen mee. Een volledig overzicht van deelnemende winkels vind je op blackfridaynederland.nl

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.