Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen: wat vieren we ook alweer?

Dordrecht vormde gisteren het decor voor The Passion. Foto: ANP/Kippa

Waarom zijn sommigen van ons op Goede Vrijdag vrij en wat vieren we met Pasen? En wat betekenen Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag? Een overzicht.

Help me even, wat is Pasen ook alweer?

Pasen wordt gezien als het belangrijkste christelijke feest en wordt eigenlijk belangrijker geacht dan Kerstmis en Pinksteren. Met Pasen herdenken vooral christenen de opstanding van Jezus Christus uit de dood.

Op Goede Vrijdag werd Jezus om 9 uur gekruisigd, om 12 uur werd het op heel de aarde donker en rond 15 uur overleed Jezus. Tegen de avond werd Jezus begraven, dicht bij Golgotha, een heuvel vlak bij Jeruzalem, waar Jezus ook werd gekruisigd.

Een dag voor Goede Vrijdag, op Witte Donderdag , zat Jezus met zijn volgelingen aan tafel voor het Laatste Avondmaal. De dag markeert het begin van het lijden van Jezus. De term Witte Donderdag komt van een katholieke traditie om alle kruisbeelden met een wit kleed te bedekken. Wit staat voor heilig en vreugdevol.

Stille Zaterdag , een dag na het overlijden van Jezus, is de dag dat Jezus in het graf lag. Stille Zaterdag is ook de laatste dag van de vastentijd. De vastentijd begint op Aswoensdag, veertig dagen voor het paasfeest. Eigenlijk zijn er 46 dagen voor Pasen, maar op de zondagen wordt niet gevast, en daardoor kom je op veertig dagen uit. In kerken wordt de eucharistie niet gevierd.

En dan is het zondag, en Eerste Paasdag , altijd de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. Op deze dag vieren we de opstanding van Jezus Christus.

Op paasmaandag, oftewel Tweede Paasdag , is alles weer normaal. In de meeste landen is paasmaandag een vrije dag, zo ook in Nederland.

En waarom zoeken en eten we chocolade-eieren?

Paaseieren en hazen van chocolade hebben niets met Pasen te maken. Het ei en de paashaas zijn symbolen van nieuw leven en vruchtbaarheid. Ze verwijzen naar heidense vruchtbaarheidsfeesten die vroeger rond deze tijd werden gevierd.

Wanneer hebben we vrij en wanneer niet?

Goede Vrijdag is een officiële vrije dag, al betekent dat niet dat iedereen in Nederland vrij is. Dat hangt af onder welke cao je valt. Ben je scholier of student, dan ben je hoogstwaarschijnlijk wel vrij. De meeste scholen zijn vrijdag gesloten. Wil je weten of je moet werken, vraag dat dan even na bij je werkgever.

Eerste Paasdag en Tweede Paasdag zijn wettelijke vrije dagen. Scholen en instellingen zijn dicht. De kans is groot dat jij vrij bent. Moet je toch werken? Dan krijg je er wellicht een andere vrije dag voor terug of word je er extra voor beloond. Jouw werkgever weet je dat wel uit te leggen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra