Zóveel meer ziekenhuisopnames... En tóch gloort er hoop, hoe kan dat?

Verpleegkundigen en artsen die werken op de intensive care. Foto: Arie Kievit

Het was opnieuw schrikken toen het RIVM dinsdag met de nieuwste dagkoersen kwam: weer meer doden en weer meer ziekenhuisopnames. En toch líjkt het aantal ziekenhuisopnames af te vlakken. Hoe kan dat?

Elke dag hopen we met z’n allen weer dat de cijfers omlaag gaan. Gisteren bijvoorbeeld: ineens weer minder dan honderd meldingen van overleden coronapatiënten en ook minder nieuwe meldingen van mensen die in het ziekenhuis lagen of liggen. Stabiliseert de ellende dan eindelijk?

Maar dan komt er zo’n dag als vandaag overheen met 175 nieuwe sterfgevallen en ineens weer 722 ziekenhuisopnames (215 meer dan gisteren). Een schok. En tóch kan het best zijn dat RIVM-directeur Jaap van Dissel in zijn rapportage aan de Tweede Kamer morgen ook iets voorzichtig positiefs gaat zeggen.

‘Meldingen’

Dat zit ‘m in het woord ‘meldingen’. De dagelijkse update van het RIVM over het afgelopen etmaal is wat is doorgegeven, maar zegt niets over de dag dat iemand werkelijk is overleden of in het ziekenhuis is beland. Met andere woorden: als een ziekenhuis doorgeeft dat iemand is overleden of in het ziekenhuis is opgenomen, komt die melding in de dagcijfers van het RIVM te staan.

Maar: de persoon kan best drie dagen eerder zijn overleden of in het ziekenhuis zijn beland. ,,Dat kunnen bijvoorbeeld meldingen zijn van patiënten die allang bekend waren, maar waarvan we pas nu weten dat ze in het ziekenhuis zijn opgenomen’’, zegt Susan van den Hof, hoofd epidemiologie van het RIVM.

De dagelijkse updates van het RIVM  zeggen dus lang niet alles en dat zegt de organisatie er zelf ook elke dag bij. De belangrijkste graadmeter voor het RIVM is de grafiek waarin alle mensen die in het ziekenhuis zijn beland ook werkelijk verdeeld zijn over de dagen waarop dat gebeurde.

Oftewel: die 722 meldingen van personen die in het ziekenhuis terecht zijn gekomen, moesten nog ‘verdeeld’ worden over de ‘afgelopen dagen’, de dagen dat zij werkelijk in het ziekenhuis werden opgenomen. Net zoals het aantal meldingen dat morgen zal binnenkomen ook weer over een aantal dagen terug ‘verdeeld’ moet worden.

loading  

Afvlakking

Ook die grafiek is als pdf te vinden op de RIVM-site, die er overigens elke dag rond 14.00 uur even uitklapt als de dagcijfers binnenkomen. De grafiek loopt dus achter bij de werkelijkheid, want er komen ook over de afgelopen dagen nog steeds cijfers bij. Maar toch is in die grafiek dus voorzichtig wél de door iedereen zo vurig gehoopte afvlakking te zien. Zeker vanaf 24 maart, de dag die nu nog een piek lijkt te zijn. De dagen erna zullen als het goed is uiteindelijk minder hard stijgen.

Maar zeker is die afvlakking absoluut nog niet. Goed te zien is ook dat het aantal meldingen van nieuwe ziekenhuisopnames van één etmaal, uiteindelijk verdeeld wordt over soms wel tien dagen of meer. Oftewel: sommige van de 722 gemelde nieuwe ziekenhuisopnames van 30 maart 10.00 uur tot 31 maart 10.00 uur, zijn al van vijf, zes of zeven dagen geleden. Hoe verder terug in de geschiedenis, hoe definitiever het aantal werkelijke ziekenhuisopnames op een bepaalde dag vastligt.

Zo kijkend zie je bijvoorbeeld dat in de periode 9 tot en met 20 maart, de lijn snel stijgt, daarna even stabiliseert, dan weer wat stijgt en daarna zakt. Maar die recentste dagen zijn dus nog niet compleet, daar zullen achteraf nog gevallen aan worden toegevoegd. Maar het líjkt erop – en daar gaan we voorzichtig weer – dat er in vergelijking met de periode 9 tot 20 maart, nu sprake is van afvlakking. ,,Dát hopen wij ook te zien’’, zegt Susan van den Hof. Het is dat beetje hoop waar we het nu mee moeten doen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus