Bij onweer heb je vaak een fantastisch schouwspel in de lucht. Toch kan onweer ook gevaarlijk zijn. Volgens het KNMI worden er in Nederland jaarlijks gemiddeld 2 personen getroffen door de bliksem. Een veelvoud van dit getal wordt jaarlijks direct of indirect getroffen door bliksem, maar overlijden hier niet aan. Wel lopen zij vaak zware verwondingen op als brandwonden en schade aan hersenen en zenuwstelsel. Tips bij onweer.

1. Ga naar binnen

Breekt het noodweer los, zorg dan dat je ergens naar binnen kunt gaan. Een huis is een veilige plek. Ben je onderweg, bijvoorbeeld op de fiets, vraag dan of je ergens mag schuilen. Een ruimte met een dak en muren biedt goede bescherming tegen blikseminslag. Blijf wel uit de buurt van ruiten, deze kunnen springen door de klap en energie van een inslag in uw buurt. Gebruik geen telefoons met snoer: Binnenshuis kun je je mobiele telefoon of huistelefoon zonder snoer veilig gebruiken. Gebruik ook geen aangesnoerde laptops en andere elektronica. Deze apparaten kunnen lichamelijke schade toebrengen tijdens een inslag. Haal stekkers op tijd uit het stopcontact: Doe dit niet tijdens een onweersbui maar zo snel mogelijk. Op deze manier beperk je schade aan apparatuur. Vermijdt contact met (stromend) water: Was tijdens een onweersbui niet je handen, ga niet douchen of baden en laat de afwas en was wachten tot na de onweersbui.

2. Haartjes

Op het moment dat je je haartjes op bijvoorbeeld je armen overeind voelt komen te staan en er een statisch gevoel optreedt, kun je ervan uitgaan dat de bliksem in je directe omgeving kan inslaan. Doe dan het volgende: Ga direct gehurkt zitten met je voeten tegen elkaar. Plaats je handen over je oren en je hoofd tussen je knieën. Maak jezelf zo klein mogelijk en probeer zo min mogelijk contact te maken met de grond.

loading

3. In de auto

Ben je onderweg met de auto, dan loop je vrijwel geen gevaar. De auto voert de stroom, mits je de deuren en ramen dicht hebt, naar de grond.

4. Op het water

Ben je op het water, dan bent je onderdeks in principe wel veilig. Wel is het zeer aan te raden een bliksemafleider op de boot te hebben in de vorm van metalen kabels die met het einde in het water liggen.

5. Klein maken

Overvalt het slechte weer je toch als je in een open veld bent. Dan moet je je zo klein mogelijk maken. Je kunt de voeten het best zo dicht mogelijk tegen elkaar houden, in verband met de zogeheten stapspanning, die koeien en paarden nog wel eens fataal kan worden.

6. Geen boom

Schuil nooit onder een boom. Hoge objecten hebben meer kans op een inslag, omdat ze stroom beter geleiden dan lucht. Slaat de bliksem in een boom, dan is de kans groot dat de boom ontploft door de grote weerstand die de stroom ondervindt in de stam. In een bos kun je het beste dekking zoeken laag bij de grond (gehurkt zitten) op een plek waar veel kleine boompjes bij elkaar staan.

7. In de tent

Een tent is absoluut niet veilig. Zoek direct ander onderdak als een auto of gebouw.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Weer