De ziekenhuizen in ons land staan afwerend over de voorgenomen versoepelingen van de coronamaatregelen en de honderden geplande proeven met evenementen.

Ziekenhuiskoepel NVZ stelt verbijsterd te zijn en OMT-lid Marc Bonten, werkzaam als arts-microbioloog in het UMC Utrecht, zegt dat ons land nog nooit zo dicht bij Code Zwart is geweest qua coronapatiënten.

'We zijn helemaal nog niet over die derde golf heen'

„Wat nu gebeurt is ongelooflijk”, zegt Bonten. „Er liggen zo’n 800 mensen op de intensive care, het wordt steeds moeilijker voldoende personeel op te trommelen. We zijn helemaal nog niet over die derde golf heen. Normaal ga je bij een dalende lijn van patiënten en besmettingen langzaam de maatregelen loslaten. Maar hier wordt een enorm voorschot genomen met veel experimenten tegelijk. Daar komen meer besmettingen van en de ziekenhuizen zullen dat niet aankunnen.”

Groot deel zorgpersoneel niet gevaccineerd

De NVZ wijst erop dat een groot deel van het personeel nog niet gevaccineerd is en steeds meer mensen met Covid in het ziekenhuis belanden. Verwacht wordt dat de cijfers de komende weken net zo hoog zijn als in maart vorig jaar.

Ook viroloog Bert Niesters van het UMC Groningen snapt niets van de voorgenomen pilots en Field Labs. „Wij staan niet te juichen in de ziekenhuizen hoor. Wordt er op basis van een paar Field Labs opeens besloten dat er wel honderden experimenten kunnen komen met veel mensen bij elkaar? Dat gaat leiden tot veel meer besmettingen en het kraakt en piept al in de ziekenhuizen.”

"Wij moeten ook maar uit de kranten vernemen dat er opeens honderden feestjes en bijeenkomsten gaan komen"

Volgens OMT-lid Bonten is weliswaar uit de paar Field Labs slechts een paar besmettingen geconstateerd, maar ’dat ging om experimenten met extreem veel veiligheidsvoorzieningen en controles’. „Als je dat op grote schaal gaat doen, gaat het mis. Wij moeten ook maar uit de kranten vernemen dat er opeens honderden feestjes en bijeenkomsten gaan komen, samen met terrasopeningen. Kijk, ik bepaal het beleid niet. Maar de ziekenhuizen kunnen dit niet aan. Bij aanvang hadden we twee doelen: de kwetsbaren beschermen en de ziekenhuizen ontlasten. Dat eerste lukt, de meeste kwetsbaren zijn nu beschermd. Maar versoepelingen komen een maand te vroeg en zijn geen antwoord op de mogelijk naderende Code Zwart. Ik maak me grote zorgen.”

Pilots voor onderzoek overheid

In april zijn er in heel Nederland meer dan 200 evenementen en activiteiten waarbij bezoekers een testbewijs moeten meebrengen. Een voorbeeld: drie testevenementen vinden plaats in Paradiso op 28, 29 en 30 april. Het programma bestaat respectievelijk uit Altın Gün, Sor en Thijs Boontjes. Het zijn de eerste evenementen met bezoekers sinds oktober 2020 voor de pophal. Per concert zijn er 250 tickets verkrijgbaar en kunnen er maximaal 2 tickets per persoon gekocht worden.

Het doel van de pilots is om sectoren eerder te openen dan zonder testen mogelijk is. De overheid zegt hiermee te onderzoeken hoe het is voor bezoekers om voorafgaand aan een evenement een sneltest te doen, of de ondersteunende ict en apps goed werken en of de speciaal hiervoor gebouwde teststraten goed werken.

De woordvoerder van beddenplanner Ernst Kuipers laat weten dat hij voor dergelijke experimenten is, mist goed gecontroleerd. Bonten vreest dat dit niet lukt vanwege de massaliteit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus