Zo verging het Eastermar, de vorige winnaar van de Postcodekanjer

Hoe ziet dit jaar eruit voor de Glimmenaren? Wat staat de gelukkige winnaars te wachten? Wat kunnen ze leren van het Friese Eastermar, waar vorig jaar de postcodemiljoenen vielen?

Op nog geen 60 kilometer afstand van Glimmen weten ze precies wat de Postcodekanjer met een dorp doet. Eastermar veranderde precies een jaar geleden in een goudkust.

Het Friese feest begon natuurlijk eveneens op nieuwjaarsdag, toen de felverlichte rode vrachtwagen het dorp binnenreed. Er was ook toen 53,9 miljoen euro te verdelen.

De helft van het geld naar twee gezinnen

De helft daarvan valt op de Industrieweg, met de postcode 9261 XC. Er wonen in die straat maar twee gezinnen in een twee-onder-een-kapwoning, die beide meespelen. Een stel kreeg 8,9 miljoen euro, het andere 17,9 miljoen euro. De andere helft is voor de 273 andere deelnemers met dezelfde cijfers in de postcode.

Onduidelijk is dan nog hoeveel de loten precies waard zijn. Wel is zeker dat de Postcodeloterij er een feest van gaat maken. Al is het maar om de niet-spelers over te halen volgend jaar wel mee te doen; je weet nooit wat voor prijzen je anders misloopt.

It Breed, het dorpsplein met snackbar, hotel en supermarkt, wordt het decor van de Postcodekanjer. Er is elke dag een Koffietijd-uitzending en er zijn 250 medewerkers van de loterij op de been gebracht om een feest voor te bereiden, waar onder anderen André Hazes op gaat treden. Cameraploegen en journalisten lopen af en aan.

€astermar is weer gewoon Eastermar. Foto: Wietske Koen

Is het dorp dan veranderd?

Tijdens het 'Kanjerfeest' op vrijdag 5 januari maakt Gaston Starreveld bekend dat een lot in Eastermar 76.968 euro waard is. We zijn een jaar verder. Hoe ziet het Friese loterijdorp er nu uit?

Geen spookdorp

Voor veel mensen met één lot zat er na aftrek van de kansspelbelasting geen huis in Zuid-Frankrijk in. Eastermar is dus geen spookdorp geworden. Wat vooral opvalt: op de daken liggen veel zonnepanelen en er rijden een heleboel nieuwe auto's rond.

Lokale vakmensen pikken ook een graantje mee. Bijna de helft van de winnaars heeft de woning laten verbouwen, meestal door een aannemer of klusjesman uit de buurt, zo blijkt uit een enquête van de Postcodeloterij.

Glimmen glundert door PostcodeKanjer
Lees verder

Jannes Hamstra ontving in een klap 55.000 euro. Hij zat in de bijstand, maar had wel een lot gekocht. De gescheiden vader van drie kinderen kocht van de opbrengst meteen een wasmachine, een bankstel, een computer en een televisie, en vierde met zijn gezin twee weken vakantie in Bakkeveen.

Veel nieuwe auto's

Er zijn ook veel nieuwe auto's verschenen in het straatbeeld van Eastermar. Vroeger konden de bewoners elkaar herkennen aan de auto. Even een handje in de lucht bij die Volvo, even zwaaien naar die Peugeot. Nu kijken ze in de nieuwe auto's. Wie zit erin?

Jelle Merkus is zelf aan het klussen. Op de vraag van de Leeuwarder Courant of hij een lot had, wijst hij vol trots naar zijn auto. Op de oprit staat een Opel Mokka. Nee, zo eentje zou hij zonder de Postcodeloterijprijs nooit hebben kunnen kopen. ,,Ik ben maar een gewone arbeider. Ik werk in de bouw.’’

Bedelbrieven en gluurders

De nieuwe auto's zijn niet alleen maar van de bewoners. Er rijden steeds meer onbekenden door het dorp. Vooral langs de twee huizen op de Industrieweg, een straat waar normaal bijna niemand komt. Even gluren waar de prijzen zijn gevallen.

De kersverse miljonairs krijgen ook bedelbrieven van mensen die smeken om wat geld. De een nog zieliger dan de ander. ,,Wij adviseren altijd om die aan ons te geven’’, zei Bea Post. Zij begeleidt namens de loterij mensen die een miljoen of meer gewonnen hebben. ,,Het hangt natuurlijk van de persoon af of iemand gevoelig is voor zulke post. Die brieven komen in de meest zielige vorm, en het is altijd de vraag of het waar is.’’

Een fonds voor de niet-spelers?

Echte smeekbrieven of niet, voor de mensen die geen lot hebben gekocht blijft het pijnlijk de boot te missen. Sommige winnaars wilden iets terugdoen voor deze mensen, door een fonds op te richten voor de pechvogels. Uiteindelijk ging de liefdadigheidsactie niet door.

Al vind ik het wel jammer dat mensen elkaar geen gelukkig nieuwjaar wensten, maar alleen maar vroegen naar de loten

Loltsje van der Zee deed niet mee, maar gunt de winnaars hun geld van harte. ,,Al vind ik het wel jammer dat mensen elkaar geen gelukkig nieuwjaar wensten, maar alleen maar vroegen naar de loten.''

De drukte in Glimmen is nog maar net begonnen, en die zal doorgaan lang nadat de laatste vuurpijlen zijn afgeschoten. Wat de inwoners van het dorp in ieder geval zeker weten: de feestvreugde verdwijnt ook wel weer.

In Eastermar zijn de cameraploegen weer vertrokken en het euroteken op het welkomstbord is weggehaald. €astermar is weer gewoon Eastermar.

Glimmen: Dorp van professoren en directeuren (maar de kleine man woont er ook)
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.