Huisartsen reageren teleurgesteld op de update van de vaccinatiestrategie. Volgens hen blijft er te weinig aandacht voor de problemen door de lage vaccinatiebereidheid bij AstraZeneca onder de 60-plussers.

Daardoor moeten ze met de overgebleven doses leuren, die ze niet eens aan smekende 60-minners mogen uitdelen. Al doen sommigen dat alsnog.

Zeldzaam risico op trombose

Donderdag besloot demissionair coronaminister De Jonge dat 60-minners AstraZeneca niet meer mogen ontvangen, vanwege een zeldzaam risico op ernstige trombose in combinatie met bloedingen. De mensen met het syndroom van Down en morbide obesitas binnen die leeftijdsgroep krijgen in plaats daarvan het Pfizer-vaccin, meldde het RIVM dinsdag. Dat gebeurt bij de GGD en niet langer bij de huisartsen. 60-minners met neurologische aandoeningen en als gevolg een aangetaste ademhaling worden voortaan thuis geprikt door artsen van thuisvaccinatie.nl met Moderna of Pfizer.

Janssen onder voorbehoud

Jongere medewerkers uit de langdurige zorg die bij de GGD AstraZeneca zouden krijgen, ontvangen voortaan Pfizer. 60-minners binnen de directe COVID-19-zorg ontvangen binnen de planning het Janssen-vaccin, al is dat nog onder voorbehoud.

Volgens RIVM-vaccinatiechef Van Delden is de planning evengoed dat in de tweede helft van mei alle 60-plussers en iedereen uit de medisch hoog-risicogroepen minimaal een eerste prik hebben gehad. Het streven blijft ook dat begin juli iedereen die dat wil tenminste een keer is gevaccineerd. Wel geldt voor de groep met een medium medisch risico (de griepprikgroep) dat die drie weken later klaar is met de eerste prik, de tweede prik is wel weer sneller dan gepland afgerond.

Ontevreden

Hoewel die aanpassing betekent dat de werkdruk voor huisartsen iets verlaagd wordt, zijn ze allesbehalve tevreden. Volgens hen is er te weinig aandacht voor de lage vaccinatiebereidheid onder de mensen tussen de 60 en 64 jaar voor AstraZeneca, de groep die huisartsen vaccineren. Die nam dramatisch af na de stop onder 60-minners. Zo viel afgelopen weekend bijvoorbeeld in Rotterdam de opkomst tegen, volgens huisartsen daar met slechts 30 procent, net als bijvoorbeeld in Zwolle met 50 tot 60 procent.

'Het is oorlogstijd'

Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) moeten huisartsen de overgebleven vaccins daarom inzetten bij mensen tussen de 65 en 70 jaar. Is een flacon eenmaal open, dan moet het dezelfde dag nog opgemaakt worden. Daarvoor wijken huisartsen soms ook uit naar 60-minners. Zoals de Bredase huisarts Bernard Nikkels. „Het is oorlogstijd”, stelt hij. „Het risico interesseert hen echt niet.”

RIVM-vaccinatiechef Van Delden meldde dinsdagavond dat het niet verboden is voor huisartsen om AZ in te zetten onder de 60. „Maar het is niet verstandig, zegt de Gezondheidsraad.” Volgens Van Delden is ’die afweging aan de huisartsen’. „Maar die moeten zich uiteindelijk wel verantwoorden bij de IGJ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd).”

'Schandalig dreigement'

De Zwolse huisarts Marco Blanker reageert daar woest op. „Dat moeten verantwoorden klinkt als een schandalig dreigement.” Hij snapt niet dat het uitgangspunt van het RIVM nog altijd is dat mensen tussen de 60 en 64 enkel AstraZeneca bij de huisarts kunnen krijgen. „Kennelijk boeit het hen niet dat een aanzienlijke groep ongevaccineerd blijft vanwege de lagere bereidheid daar?” Hij vindt dat hen een alternatief geboden moet worden. „Bijvoorbeeld een ander vaccin bij de GGD.”

Smeekbedes

Ook betoogt Blanker dat huisartsen niet ontmoedigd moet worden om 60-minners AstraZeneca te geven, zolang de risico’s maar goed besproken worden met de ’patiënten’. „Zeker boven de 40 jaar weegt het risico op die bijwerkingen absoluut op tegen de risico’s bij Covid. Ik krijg smeekbedes in mijn mail van mensen van die leeftijd die met AstraZeneca gevaccineerd willen worden.”

Dick Groot, voorzitter van de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen, is eveneens bezorgd. „We hopen echt dat Janssen snel alsnog ingezet kan worden, bij zowel 60-plussers als 60-minners, en dat het kabinet huisartsen niet langer ontmoedigt om AstraZeneca bij 60-minners in te zetten na goed overleg.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus