Zorginstellingen trekken aan de bel bij minister De Jonge: pas privacywetgeving aan om extra besmettingen met corona te voorkomen

Minister De Jonge. Foto: ANP

Om besmetting te voorkomen willen zorginstellingen in Limburg weten of medewerkers zijn gevaccineerd. Maar volgens de privacywetgeving hoeft niemand dat te vertellen. De instellingen vragen de minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) voor de zorg een uitzondering op de wet te maken, meldt De Limburger.

De vaccinatiebereidheid onder zorgmedewerkers is groot en groeit. Maar er blijft echter een groep verpleegkundigen en verzorgenden die twijfelt over het vaccin of inenting op voorhand afwijst.

Vaccinatie is niet verplicht en niemand hoeft volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) te melden of hij of zij is gevaccineerd. Ziekenhuizen, verpleeghuizen en wijkzorgcentra weten daarom niet welke werknemer een mogelijk besmettingsgevaar vormt.

Brief

Om dat uit te bannen hebben de zorginstellingen een brief naar de minister gestuurd met het verzoek de AVG te verruimen voor de zorg. Dat hoeft de privacy van medewerkers niet te schenden, stellen zij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus