Zorgverzekering: waarom zou je niet overstappen?

‘Moet ik een andere zorgverzekering nemen of niet?’ Die vraag houdt in december veel mensen bezig. Door hardnekkige onduidelijkheid bij velen stapt elk jaar slechts rond zeven procent van de verplicht verzekerden over naar een goedkopere zorgverzekeraar.

Waardoor schrikken veel mensen terug om over te stappen naar een goedkopere zorgaanbieder?

Velen denken dat het lastig is om over te stappen. Mensen zijn bang voor minder goede voorwaarden wanneer ze overstappen of ze denken dat een overstap alleen aantrekkelijk is wanneer ‘je nooit wat hebt’. Vergelijkingssites en bedrijven doen alsof het heel ingewikkeld is, maar in principe is de basisverzekering er voor iedereen en dus is die verzekering bij alle zorgverzekeraars precies gelijk. De verschillen zitten bij aanvullende verzekeringen, bijvoorbeeld voor brillen of voor meer fysiotherapie-behandelingen dan standaard via het basispakket wordt vergoed.

Wie bepaalt welke kosten door de basisverzekering worden gedekt?

Dat doet de landelijke overheid. De samenstelling van het basispakket is wettelijk vastgelegd en is dus voor iedereen hetzelfde. In het basispakket worden kosten vergoed van de zorg en bezoek aan de huisarts (altijd gratis), ziekenhuis, psychiater en apotheek. Volledige informatie over vergoedingen en eigen bijdragen die moeten worden betaald, zijn te vinden op de website van het Zorginstituut Nederland.

Wat zijn dan wel de verschillen?

De prijzen van verschillende verzekeringen en de service. Dit is het geval bij sommige goedkopere polissen, waar de klantenservice alleen via internet bereikbaar is. Bij sommige zorgpolissen is sprake van minder vrije keuze van ziekenhuis of apotheker. Dit zijn de zogenoemde budgetpolissen. Soms adverteren verzekeraars met lagere premies, maar de vraag is daarbij altijd of iemand dan rekening moet houden met een hoger eigen risico of met kortingspercentages die niet voor iedereen gelden.

Wat verandert er in 2018 aan het basispakket?

Een paar dingen, waaronder een vergoeding voor twaalf behandelingen oefentherapie voor mensen met artrose aan de heup- en kniegewrichten. Kankerpatiënten die immuuntherapie ontvangen krijgen het vervoer van en naar de behandeling vergoed. En verzorging die een kind nodig heeft die samenhangt met geneeskundige zorg wordt altijd vergoed. Wie precies wil weten hoeveel vergoed wordt kan zich het beste wenden tot de eigen zorgverzekeraar.

Verandert het verplicht eigen risico?

Neen. Het verplicht eigen risico blijft 385 euro per jaar. De Eerste en Tweede Kamer stemden eerder dit jaar in met de bevriezing van het bedrag. Het gevolg is wel dat de zorgpremie volgend jaar extra stijgt, met enkele euro’s per maand. Verlaging van het verplichte eigen risico zou verdere premiestijging tot gevolg hebben. Afschaffing van het eigen risico leidt onvermijdelijk tot hogere zorgpremies.

Wat gebeurt met de zorgtoeslag?

De toeslag die mensen met een laag inkomen kunnen ontvangen gaat omhoog. De bijdrage wordt uitgekeerd door de belastingdienst. Afhankelijk van de hoogte van het inkomen ontvangen alleenstaanden die hiervoor in aanmerking komen 131 euro meer dan dit jaar; meerpersoons huishoudens krijgen 194 euro meer.

Zorgverzekeringsspecial

De wijzigingen die na 1 januari bij de zorgverzekeringen aan de orde zijn, worden donderdag 7 december uitgebreid belicht in Dagblad van het Noorden, in de zorgverzekeringsspecial 2018 van Gezondheid & Co.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.