Zware bewolking en regen verpesten 'kerstster' die voor het eerst in 800 jaar te zien was

Na bijna 800 jaar staan Jupiter en Saturnus naast elkaar ANP

Voor het eerst in achthonderd jaar was vanavond vanaf de aarde ‘de Grote Conjunctie’ met het blote oog te zien. De planeten Jupiter en Saturnus schuiven dan in elkaar en vormen een heldere stip aan de hemel. Maar zware bewolking en regen gooiden in Nederland roet in het eten. Nu moeten we tot 2080 wachten om Saturnus en Jupiter vanaf de aarde weer op één lijn te kunnen zien staan.

Als planeten in hun baan om de zon vanaf de aarde gezien op één lijn staan, spreken astronomen van een conjunctie, een samenstand van hemellichamen. De allermooiste is die van Jupiter en Saturnus, de twee grootste planeten die allebei voornamelijk uit gassen bestaan. Dan wordt gesproken van de Grote Conjunctie.

'Pop up-hemellichaam'

Vandaag was het weer zover. Met een uur na zonsondergang (van 17.15 tot 18.15 uur) het hoogtepunt. Dan bedraagt de afstand tussen de twee gasreuzen vanuit ons perspectief 0,1 graad, een vijfde van de diameter van de maan.

Het ‘pop up-hemellichaam’ kan met het blote oog worden gezien als wordt voldaan aan enkele voorwaarden. Eén daar van is: de hemel moet helder zijn. En dat is precies waar het vanavond mis ging. Door zware bewolking en regen was er in Nederland helemaal niets te zien boven de horizon.

Veel Nederlanders reageren teleurgesteld. ,,Tja, dan heb je 800 jaar moeten wachten op het ultieme moment dat de stand van Jupiter en Saturnus samenvallen... En dan.... Tatarataaaa... Is het bewolkt!”, laat ook weervrouw Helga van Leur weten. ,,Als je in reïncarnatie gelooft, dan komen er wel meer kansen”, voegt ze daar hoopvol aan toe.

Op andere plekken in de wereld was het wondere schouwspel in de lucht wel te zien. Er komen meldingen voorbij uit onder meer Frankrijk, Duitsland en Turkije.

Laatste keer

,,De laatste keer dat een ‘Grote Conjunctie’ op aarde was te zien, was op 4 maart 1226. Bijna achthonderd jaar geleden’’, aldus de Amerikaanse astronoom Nahum Arav. Volgens collega Joe Rao, van het Hayden Planetarium in New York, was deze samenstand om nog een reden heel speciaal. ,,Jupiter en Saturnus hebben sinds 1623 niet meer zo dicht tegen elkaar aangestaan’’, zegt Rao. 

Nu moeten we beschikken over geduld en voldoende levensjaren. De eerstvolgende doet zich voor in 2080, aldus astronoom Patrick Hartigan, verbonden aan de Rice University in Houston (Texas). Daarna duurt het enkele generaties voordat er weer een samenstand is van Jupiter en Saturnus. Pas in 2417 staan de gasreuzen vanaf de aarde gezien weer heel dicht bij elkaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra