Met tropische temperaturen in aantocht vliegen de zwembadjes en ventilatoren de winkel uit. Anders dan voorgaande jaren bereiden de mensen zich beter voor op de warmte. Daarbij worden de dieren niet vergeten.

Landelijke ketens zoals het Kruitvat nemen deze tendens waar. ,,We verkopen momenteel veel inflatabels: opblaasbare produkten zoals zwembadjes", zegt José Mes van het Kruitvat. ,,Vooral de grotere familiezwembaden zijn in trek. En ook de dierenzwembadjes. Die zijn wat kleiner, voor de hond."

Aan de andere kant van het spectrum zit Victor de Vries van de firma Starline. Dit bedrijf doet in zwembaden die je moet ingraven. ,,We maken zwembaden uit composiet en die worden via een dealernetwerk afgezet”, aldus De Vries. Voor een beetje zwembad van zeg acht bij vijf meter moet je wel op zo'n 30 mille rekenen. ,,Alles bij elkaar hé. Want er moet gegraven worden, er moeten tegels rond het bad gelegd worden, er moet een pompinstallatie bij komen."

Groeimarkt

,,Het is in deze markt niet de vraag of je een zwembad wilt, maar of je het kunt. Of je er de ruimte voor hebt. Het is een groeimarkt. De Nederlandse zwembadbouwers zitten nu 30 tot 35 procent in de plus. Mensen blijven thuis door de corona en zien het de laatste jaren warmer worden: ze kopen een zwembad. Kijk, koud water is leuk om in te zwemmen. In een klein badje kan een volwassene niet zwemmen. Leuk voor de kinderen om te spartelen, maar voor volwassenen is het niks."

Bol.com

De drukte wordt wellicht ook geïllustreerd door bol.com. De twee goedkopere zwembaden (intex rechthoekig frame zwembad, 1662 liter water) die je op je grasmat kunt zetten, zijn momenteel niet leverbaar. Afgelopen weekend piekte de verkoop van  airco’s, ventilators, aircoolers en luchtreinigers, laat Tamara Vlootman weten.

Heinz van Benthum van EP heeft de ventilatoren klaar staan. ,,Dit is wel heel erg weersafhankelijke handel. Als het mooi weer is, dan vliegen ze weg maar als het regent, dan blijf je er twee jaar mee zitten. Hetzelfde geldt voor ventilatoren. Kijk, belangrijk is dat je de ruimtes koelt maar bovenal ontvochtigt. Anders wordt het gauw benauwd. Een kamer die je met een airco goed ontvochtigt, voelt zo 10 graden koeler aan".

Amanda en Rutger Abels (Marius-Doe Het Zelf) zien een stabiele handel. ,,Maar als het twee dagen mooi weer is, dan ben je uitverkocht", zegt Amanda. ,,We krijgen nu wel mensen in de zaak, die er vorig jaar eentje gekocht hebben en er nu een bij komen halen", zegt Rutger. ,,Vorig jaar zeker goed bevallen.”

Citronellakaarsjes

Action constateert ook een grotere vraag naar verkoelende artikelen. ,,Dat betreft dan niet alleen de voor de hand liggende zaken als ventilatoren en zwembaden, maar ook andere zomerse producten: van koeltasjes en buitenspeelgoed tot  citronellakaarsjes en barbecue-artikelen. We zien dit jaar vooral een extra stijging in de verkoop van zwembaden.

,,De combinatie van het mooie weer en het feit dat meer mensen thuis blijven deze zomer heeft de vraag vergroot", aldus Christiaan Deurloo van Action.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra