Vrijdag flinke buien en op de Waddenzee in vroege ochtend mogelijk waterhozen

Een waterhoos voor de kust bij Ameland in 2014. Foto Leo Kiewied www.paasduin.nl

Vrijdag vallen er flinke buien. Op enkele plaatsen kan dit tot wateroverlast leiden. Op de Waddenzee zijn volgens Weerplaza zelfs waterhozen niet uitgesloten.

Weerplaza verwacht op enkele plaatsen in korte tijd tientallen millimeters regen. Naast regen en onweer komen in de vroege ochtend op de Waddenzee mogelijk waterhozen voor.

Door de extreme hitte van de afgelopen periode zijn de grote meren, de Waddenzee en de kustwateren flink opgewarmd. Het lagedrukgebied dat vrijdag met name over de Waddenzee trekt, is gevuld met vrij koude lucht. Nabij de kern van het lagedrukgebied is er weinig wind en verandert de wind ook snel van richting op een korte afstand. Al met al een goed recept voor waterhozen.

Vroege ochtend

De grootste kans op het zien van waterhozen is in de vroege ochtend op de Waddenzee of in de late ochtend of begin van de middag op het IJsselmeer en het Markermeer. Waterhozen zullen vooral nabij buien te zien zijn of onder groeiende grote stapelwolken. In de loop van de middag neemt de wind van het noorden uit in kracht toe, waardoor de kans op waterhozen kleiner wordt.

Waterhozen blijven vrijwel altijd boven water, maar soms komen ze aan land. In bijna alle gevallen zijn ze zwakker dan tornado’s, die voor kunnen komen bij zware onweersbuien boven land. Het is niet uniek dat windsnelheden nabij een waterhoos ver boven 100 km/uur uitkomen, maar meestal is de windsnelheid wat lager.

Watersporters moeten uitkijken

Toch is het vooral voor watersporters zeker uitkijken. Waterhozen kunnen snel ontstaan, maar ze verplaatsen zich niet zo rap. Watersporters moeten vooral uitkijken naar kleine slurfjes uit wolken of opspattend water als gevolg van hoge windsnelheden. Het is dan ook zaak om een waterhoos goed in de gaten te houden. Beweegt de waterhoos niet naar links of rechts terwijl deze groter wordt, dan komt de waterhoos recht op je af en moet je wegwezen.

Regionale verschillen

Regionaal zullen de verschillen in buiïgheid groot zijn vanwege het zeer lokale karakter van de buien. Naar verwachting van Weerplaza wordt het in de loop van vrijdagavond en de nacht naar zaterdag op de meeste plaatsen droog.

menu