‘Aansturing van Centrum Veilig Wonen moet anders’

Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders eist opheldering van de NAM en het CVW over het vastlopen van de versterking in Groningen.

Het Centrum Veilig Wonen (CVW), dat de schade in Groningen afhandelt, heeft Alders laten weten dat ze het afgesproken aantal inspecties niet haalt. Ook zijn de versterkingsadviezen van de al geïnspecteerde panden niet op tijd klaar. Inmiddels is er een forse achterstand ontstaan.

Hierop heeft Alders het CVW opheldering gevraagd. Ook eist hij dat de organisatie maatregelen neemt. Alders is in gesprek met opdrachtgever NAM om te kijken hoe de aansturing van het CVW moet veranderen.

Gewaarschuwd

,,Het is van groot belang dat het CVW zich een lerende organisatie toont en dat de NAM als contractueel opdrachtgever het CVW in staat stelt uitvoering te geven aan het versterkingsprogramma’’, zegt Alders in een reactie.

Bij een vergadering van de maatschappelijke organisaties gisteren heeft Alders gewaarschuwd dat de zaak gierend uit de klauwen loopt. Hij zou zich vooral ergeren aan het CVW.

Ook bij het ministerie van Economische Zaken zijn er grote zorgen over de gang van zaken rond de versterking. Volgens het departement moet er meer vaart worden gemaakt.

Veel tijd

Het vastlopen van de versterkingsoperatie wordt onder meer veroorzaakt door problemen rond de engineering. De ingewikkelde analyses die ingenieursbureaus maken ten behoeve van de versterking van panden kosten veel tijd.

Bovendien blijkt dat die rapporten aanleiding tot problemen geven. Er is sprake van fouten in rapportages en ‘gekke’ adviezen, zoals een ingewijde zegt. Daarnaast werkt het ene bureau weer anders dan het andere.

Hardnekkige impasse

Wat de versterking van huizen ook vertraagt, is dat er met de bewoners overeenstemming moet zijn over de werkzaamheden. Zonder hun toestemming komt er niets van de versteviging terecht.

Het Groninger Gasberaad trok woensdag al bezorgd aan de bel over de hardnekkige impasse rond het nieuwe schadeprotocol. Ook in die gesprekken zit geen enkele beweging. Volgens het Gasberaad ligt de sleutel in Den Haag, op de formatietafel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.