‘Aardbevingen tasten gezondheid verder aan’

FOTO ARCHIEF DVHN

Volgens onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben de aardbevingen aanhoudend slechte gevolgen voor een groep inwoners van het gasgebied. Vooral gedupeerden die vaker schade hebben, lijden daar onder. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd gehouden van februari tot en met december vorig jaar.

De onderzoekers constateren echter ook dat het gevoel van veiligheid bij andere Groningers weer wat toeneemt nu het aantal aardbevingen duidelijk afneemt. ,,Het is positief dat er minder bevingen zijn en dat veel Groningers zich daardoor veiliger voelen. Het gebied aan de zuidkant van het gasveld rond Slochteren, Sappemeer en Siddeburen laat de grootste verbetering zien in het gevoel van veiligheid.’’

Huizen versterken niet genoeg

Naar zeggen van de onderzoekers is het niet genoeg huizen te versterken. ,,Een oplossing is ook het welzijn van de bewoners centraal te stellen.’’ Ze waarschuwen ook dat de ‘maatschappelijke kosten van de gaswinnng tot nu toe hoger zijn dan we dachten’.

Bewoners noemen als oplossing voor de problemen de vermindering of zelfs het stop zetten van de gaswinning, onafhankelijk onderzoek, betrouwbare informatie over veiligheid en inspecties op de bestendigheid van huizen voor aardbevingen.

Groninger Bodembeweging

De Groninger Bodembeweging heeft niet tevreden gereageerd op het rapport van het, volgens hen draaien de aanbevelingen om de hete brij heen. "Genegeerd wordt de daadwerkelijke oorzaak van de problemen in het aardbevingsgebied, dat is de gaswinning zelf! De gaswinning is de veroorzaker van de ellende. En daar ligt dan ook de oplossing."

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu