‘Als dit doorgaat, is het een ramp’: Noordelijke politiek protesteert tegen herverdeling gemeentefonds

Wethouder Paul de Rook. Foto: Deborah Roffel

Groningen is de enige gemeente in de provincie die er in de herverdeling van het gemeentefonds op vooruit gaat. Toch is wethouder economische zaken Paul de Rook (D66) allesbehalve tevreden.

,,Wij zouden per jaar ongeveer 40 euro per inwoner meer krijgen, zo’n 9 miljoen euro in totaal’’, verklaarde De Rook woensdagmiddag in het vragenuurtje met de gemeenteraad. ,,Dat is nog lang niet genoeg om onze tekorten af te dekken. En er staat een gigantisch nadeel bij veel andere gemeenten tegenover.’’

Alle gemeenten krijgen geld van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Het ministerie heeft onlangs opnieuw berekend hoe dat geld het beste kan worden verdeeld. ,,In het nieuwe voorstel gaan met name gemeenten in Groningen en Friesland er fors op achteruit. Dat leidt tot een onacceptabele situatie’’, vindt De Rook.

‘Dit pakt ook voor Stad slecht uit’

De meeste Groningse gemeenten zouden het met minder rijksbudget moeten doen. Zo krijgt Westerwolde 30 euro per inwoner minder, en gaat Oldambt er maar liefst 130 euro per inwoner op achteruit.

In juni 2020 riep de gemeenteraad van Groningen het college al per motie op om samen met de andere gemeenten in Den Haag te lobbyen voor een hoger budget en een eerlijker verdeling. ,,Dat doen we nu dus ook’’, zegt De Rook. ,,Als dit voorstel wordt uitgevoerd, zou dat desastreus zijn. Ook voor de gemeente Groningen pakt dat slecht uit.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen