‘Arbiters zijn wel verstandig, maar niet bindend’

Steeds meer inwoners van het gasgebied weten de weg naar de Arbiters Aardbevingsschade te vinden. Maar juristen blijven gereserveerd.

De Nationaal Coördinator Groningen is tevreden over de belangstelling voor de Arbiters. Twaalf uitspraken zijn inmiddels gedaan, terwijl er nog een aantal zaken in behandeling is.

Waterschappen

Alders maakte ook bekend dat de beide Groningse waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s toetreden tot zijn regeling en voortaan uitspraken van de Arbiters ook erkennen. Daardoor kunnen gedupeerden met schade door gaswinning en bodemdalingen, waarbij het waterpeil een rol speelt, ook naar de Arbiters. Met bedrijven zoals AkzoNobel en Nedmag wordt nog gepraat.

,,Arbiters hebben een heel lage drempel en er zijn voor gedupeerden geen kosten aan verbonden. Weliswaar zijn de uitspraken geen formele jurisprudentie. Maar de Arbiter zet wel degelijk standaarden. Ik weet zeker dat de rechter er bij procedures wel kennis van neemt. De verschillen tussen arbitrage en de rechtbank zijn niet zo groot’’, meent Alders.

'Verstandige dingen'

Daar denkt de Groninger hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring anders over. Op een bijeenkomst over de juridische aspecten rond de gaswinning in Middelstum, afgelopen donderdag, reageerde hij gereserveerd. ,,Een echte arbiter neemt bindende beslissingen en dat is hier niet het geval.’’ En, vindt hij, de Arbiters zijn te veel het sluitstuk van een regeling.

,,Ze doen verstandige dingen. Maar het is echt nog te vroeg om te zeggen dat ze in alle gevallen gevolgd moeten worden. Mensen moeten eerst een hele procedure door, die begint met de taxatie van hun huis. Pas helemaal op het einde kunnen ze bij de Arbiter aankloppen. Burgers moeten meer mogelijkheden krijgen om een eigen procedure te voeren.’’

Volgens Bröring overweegt Alders de uitspraak van de Arbiters ook bindend te verklaren voor burgers. Voor de NAM en het CVW is dat nu al het geval.

Nicolette Steenbergen van de NCG spreekt dat tegen. Maar, zegt ze wel, ,,Over twee jaar wordt de Arbiter geëvalueerd. Dan kan de vraag aan de orde komen of gekozen moet worden voor volledige arbitrage, bindend voor alle partijen, of de gang naar de rechter. Maar als dat zo is, is er altijd de keuze voor de bewoner: of de arbiter, of naar de rechtbank.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.