‘Baanbrekend’ congres over Groninger mijnbouwschade in Den Haag

Hoe ontstaat in Groningen vertrouwen in een goede afwikkeling van schade door gaswinning? Die vraag staat op 14 december centraal tijdens een congres in Nieuwspoort in Den Haag.

Het congres is bedoeld voor Tweede Kamerleden, Statenleden, medewerkers van het Rijk, provincies en gemeenten. Maar er worden ook advocaten, juridische adviseurs en leden en medewerkers van de Raad van State uitgenodigd. Zij worden toegesproken door hoogleraren maar ook door Susan Top van het Groninger Gasberaad en Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks.

Niet willekeurig gekozen

De organisatie is in handen van de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Leiden en Radboud Universiteit. Ook de Johan van Oldenbarneveld Academie is betrokken. Directeur Eric Meijer, die ingaat op planschade, spreekt van een baanbrekend congres.

,,Dit moment en deze plaats zijn niet willekeurig gekozen, omdat wij het nieuwe kabinet vanuit ons vakgebied heldere kaders kunnen en willen meegeven voor een ruimhartigere en snellere schadeafwikkeling’’, stelt Meijer.

Het congres zal volgens Meijer voor verheldering zorgen in de wir war van begrippen zoals bewijslast, verjaringstermijn, omkering van de bewijslast en bewijsvermoeden. ,,Lastige begrippen maar wel van belang bij goede afhandeling van dossiers en rapporten.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.