‘Basisinkomen biedt een nieuwe blik op de samenleving’

Stadjer Frans Kerver is de eerste in Nederland die een jaar lang een basisinkomen ontving. Volgens Kerver gaat basisinkomen niet over geld, maar over een nieuwe kijk op de maatschappij.

,,We hebben een heel scherpe scheidslijn tussen werk en werkloosheid. Een basisinkomen zou die grens helpen vervagen”, zegt Frans Kerver.

Hij doelt daarmee op de maatschappelijke definitie van werk als betaalde arbeid. Volgens Kerver is het tijd om de invulling van deze definitie niet langer alleen op te hangen aan geld.

Proefkonijn

Kerver, oprichter van Tuin in de Stad in Groningen, ontving van 1 juli 2015 tot en met 1 juli 2016 elke maand 1000 euro netto. Hij was het eerste ‘proefkonijn’ van het onderzoeksproject Ons Basisinkomen van stichting Maatschappij voor Innovatie van Economie en Samenleving. Daarmee was hij de eerste Nederlander die een onvoorwaardelijk basisinkomen kreeg: een vast bedrag per maand dat zonder voorwaarden wordt verstrekt.

Gisteren deelde hij zijn ervaringen en gedachten over het basisinkomen tijdens een lezing in de kerk van Klein Wetsinge. In het pittoreske kerkje beargumenteerde hij dat werk meer is dan alleen datgene waarvoor iemand betaald wordt. ,,We zouden de economie meer moeten bekijken als het resultaat van de maatschappelijke activiteiten die wij ondernemen.”

In zijn definitie van economie staat niet geld, maar het ondernemen van een activiteit centraal. Het gaat om ‘dingen doen’.

,,In een tijd waarin werkloosheid toeneemt zou een andere kijk op onze maatschappij kunnen helpen problemen op te lossen.” Zoals het verkleinen van de afstand tussen mensen die langdurig werkloos zijn en de arbeidsmarkt.

'Wie niet werkt, zal niet eten' loslaten

,,Het gaat er eigenlijk om dat we de gedachte ‘wie niet werkt, zal niet eten’ een beetje loslaten. Dat we durven te kijken naar wat mensen uit zichzelf wel doen en wat daaruit ontstaat.”

Kerver spreekt niet alleen over de situatie van langdurig werklozen. ,,Het gaat om iedereen. Denk bijvoorbeeld aan alle mensen die naast hun betaalde baan vrijwilligerswerk doen.”

Als voorbeeld noemt hij de mantelzorg. ,,Het is vrijwillig, maar geen vrijblijvend werk. Mensen die het naast hun regulier betaalde baan doen, blijken in het tweede jaar vaker uit te vallen wegens ziekteverzuim.”

Een basisinkomen zou hen een financiële vrijheid geven om zich meer te focussen op de mantelzorg. Onbetaald, maar wel werk.

In het jaar dat hij zelf een basisinkomen kreeg, ervoer Kerver de rust die financiële zekerheid met zich meebrengt.

,,Eerst veranderde er niet zo veel. Ik zette mijn werk als zelfstandig ondernemer gewoon door. Tot ik besefte dat ik nu de ruimte had om heel bewust wat mentale rust te zoeken.”

Hoewel Kerver duidelijk spreekt over een maatschappelijke verandering, heeft hij pragmatische antwoorden op kritische vragen. Is het basisinkomen betaalbaar en zou het nu ingevoerd kunnen worden? ,,Nee, beredeneerd vanuit de huidige economie niet. Dan moeten de belastingen flink opgeschroefd worden. Het zou gefaseerd ingevoerd moeten worden.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.