‘Bed bad brood in Groningen noodzakelijk’

Het voormalige Formule 1 hotel dat nu gebruikt wordt als bed, bad en broodvoorziening. Foto Archief DvhN

Uitgeprocedeerde asielzoekers zouden in Groningen zeker op straat belanden als de bed bad en brood-voorziening er niet zou zijn.

Dit laat het college B en W in een brief aan de gemeenteraad weten naar aanleiding van vragen van VVD, Stadspartij en CDA.

Onderzoek

De fractievoorzitters van deze partijen hadden verantwoordelijk wethouder Ton Schroor (D66) gevraagd om te onderzoeken of de mensen die in de bed bad brood-voorzieningen opgevangen worden, daadwerkelijk voor de opvang in aanmerking komen of ook ergens anders terecht kunnen.

Immers: deze vorm van opvang strookt niet met het landelijk beleid van staatssecretaris Dijkhoff van Justitie. Uitgeprocedeerde asielzoekers moeten volgens dit beleid zo snel mogelijk het land verlaten en niet opgevangen worden.

Tussen wal en schip

B en W heeft op verzoek van VVD, Stadspartij en CDA de laatste tien aangemelde asielzoekers bij de voorziening onderzocht en gekeken of ze ergens anders ondergebracht konden worden. Uit dit onderzoek blijkt dat dat niet mogelijk is. Zij dreigen, zonder bed bad brood-voorziening, tussen wal en schip te belanden. Er is voor hun geen uitwijkmogelijkheid, behalve de straat.

De laatste tien aangemelde asielzoekers zijn volgens wethouder Schroor ‘in twee categorieën te verdelen.’ Enerzijds is er de groep die tegen uitzetting in hoger beroep is gegaan en daardoor het recht heeft om dit in Nederland af te wachten maar qua opvang nergens meer terecht kan.

Driehonderd bewoners

Anderzijds is er een groep die van de COA-locaties in Delfzijl en Ter Apel is weggestuurd vanwege de ‘uitzichtloze situatie.’ Deze mensen kunnen simpelweg nergens anders meer naartoe dan de bed, bad en brood-voorziening.

Wethouder Ton Schroor laat weten dat deze gevallen niet op zichzelf staan. „Na verder overleg met INLIA blijkt dat alle 300 mensen die op dit moment in de opvang wonen zich in zo’n situatie bevinden. Er is voor hen geen andere plek om te verblijven dan de bed bad brood-opvang.”

De bed bad brood-voorziening in Groningen huist in het voormalig F1-hotel aan de Helsinkistraat.

menu