‘Betrokkenheid bij Eelde onderzoeken’

De Groninger VVD is er nog niet van overtuigd dat bedrijven en kennisinstellingen meer gebruik willen maken van Groningen Airport Eelde (GAE). Hun betrokkenheid moet worden geanalyseerd.

Dat stellen de liberalen in Provinciale Staten van Groningen. Slechts 5 procent van alle zakelijke vliegbewegingen die door noordelijke bedrijven en kennisinstellingen worden gemaakt, gaan op dit moment via Eelde.

In de kijker spelen

Volgens directeur Lambert Zwiers van VNO-NCW Noord en MKB Noord, is het heel simpel. ,,Wie voor de zaak op reis gaat, kijkt naar snelheid, prijs en bereikbaarheid. De reisagenten gaan de boer op en doen hun klanten zo aantrekkelijk mogelijke voorstellen. Daarbij moet Eelde zich meer in de kijker spelen met een uitgebreid aanbod en lagere prijzen. Alleen dan worden overeenkomsten gesloten.’’ De VVD hoopt dat het bedrijfsleven vaker een retourtje vanaf Eelde boekt. Zeker als noordelijke overheden vele tientallen miljoenen euro’s investeren in betere voorzieningen en nieuwe bestemmingen voor de luchthaven.

,,Wij vinden dat de betrokkenheid van het bedrijfsleven en bijvoorbeeld instellingen als RUG, UMCG en Hanzehogeschool bij Groningen Airport Eelde moet worden geanalyseerd. Zijn ze bereid zich te committeren aan een aantal jaarlijkse vluchten?’’, vraagt VVD-Statenlid Mirjam Wulfse zich af. De provincies Groningen, Drenthe en de gemeenten Groningen, Tynaarlo en Assen zijn aandeelhouder van GAE.

Bijdrage

Ondernemer Xandra Groenewold is nauw betrokken bij de businessclub GRQ van Eelde. ,,Het zou mooi zijn als bedrijven en maatschappelijke instellingen bij de aanbesteding van dienstreizen eisen dat hun reisagent ook uitzoekt en aangeeft wat het kost als ‘Eelde’ wordt benut als luchthaven voor vertrek en aankomst.’’ In de politieke discussie over afbouw-, huidig beheer- of groeiscenario voor GAE merkt Groenewold dat een dreigende sterfhuisconstructie ondernemers niet onberoerd laat. ,,In korte tijd hebben meer dan honderd bedrijven zich gemeld. Een groot aantal vraagt of ze een bijdrage kunnen leveren aan het behoud van de luchthaven.’’

Die varieert van hand- en spandiensten bij de promotie van GAE tot onderzoeken naar ontwikkelmogelijkheden voor bedrijvigheid en vastgoed. Groenewold koestert die betrokkenheid. ,,We zijn geen businessclub waar je lid van kunt worden en die tien leuke bijeenkomsten per jaar organiseert. Daarom vragen we altijd: wat kunt u doen?’’ Veelbelovend vindt Groenewold het idee om in Eelde een landelijk en wetenschappelijk testcentrum voor drones te ontwikkelen. ,,Dan ben je met iets bezig dat baanbrekend is.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.