‘Bier tappen is niet zo maar iets'

‘Bier tappen is niet zo maar iets'

Bram Stob (39) van eetcafé 't Zwarte Schaap doet woensdag tijdens de Horecava in Amsterdam voor de derde keer mee aan de landelijke finale van het Nederlands Kampioenschap biertappen. Stob vertelt over de wedstrijd en het belang van een goed getapt biertje.

Meneer Stob, u bent een volhouder. Waarom blijft u meedoen aan de biertapwedstrijd?

,,Omdat het hartstikke leuk is. Ik presenteer het goudgele aan de gast en zelf ga ik voor goud.”

Nog nooit eerste geworden?

,,Nee. Twee jaar geleden eindigde ik bij de eerste tien. Vorig jaar strandde ik in de halve finales. Het gaat om de eer maar ook om de gezelligheid hoor. Het kan zijn dat ik woensdag na de voorronde de beursvloer op kan. Even goed sta ik om half vier nog te tappen.”

Waaruit bestaat die wedstrijd eigenlijk?

,,In de voorronde moet je twee fluitjes en twee Amsterdammers tappen. In de finale doe je dat nog een keer maar dan moet je ook twee speciaalbieren uitschenken. Er doen 49 biertappers mee. In de finale is er plek voor tien. Ik heb me geplaatst via een voorronde tijdens de horecabeurs in de Martinikerk.”

Wat is het belang van de biertapwedstrijden?

,,Het gaat er natuurlijk om dat je bezig bent met het product bier. Het gaat om de beleving en de gastvrijheid.”

Het maakt iemand aan de bar toch niet zo heel erg veel uit of de schuimkraag een millimeter te dik of te dun is?

,,Dat maakt wel uit. Je hoort wel eens van mensen dat ze niet konden stoppen met bier drinken. Dat komt dan door een goed getapt biertje.”

Wanneer is een biertje goed getapt?

,,Onder meer als het bier goed afgeschuimd is.”

En wat is dat?

,,Ha, je denkt vaak dat bier tappen gemakkelijk is. Nou, het is niet zo maar iets. Je strijkt dan met de bierspatel het schuim af in een hoek van 45 graden. Daardoor ontstaat er een soort filmlaag over het schuim die voorkomt dat het bier bitter smaakt. Dan blijf je doordrinken. ”

Aha, dus een goed biertje helpt de caféhouder aan een hogere omzet?

,,Nou, het gaat in eerste instantie om de beleving. Proef het zelf.”

En als u in Amsterdam nou weer niet tot de taptop reikt, wat dan?

,,Dan doe ik over een jaar weer mee.”

menu