‘Brugplan Meyer Werft prima, maar schiet op’

Het provinciebestuur heeft minister Olaf Lies van de deelstaat Niedersachsen duidelijk gemaakt dat een snelle aanleg van de Friesenbrücke topprioriteit heeft.

Alternatief

Aanleiding is het verzoek van de stad Papenburg en de Meyer Werft nog eens serieus te kijken naar een alternatief plan.

Daarin wordt – anders dan de Deutsche Bahn voor ogen heeft – gekozen voor een beweegbare nieuwe brug, inclusief spoorlijn, met een breedte van 56 meter. Volgens de Papenburgers krijgen de cruiseschepen van Meyer Werft met het alternatieve plan een betere doorgang. Simpelweg omdat bij iedere passage over de Eems niet meer een deel uit de brug hoeft te worden getakeld. Cruiseschepen zijn dan sneller op de plaats van bestemming.

‘Niet voor eeuwig beschikbaar’

Gedeputeerde Fleur Gräper (D66): ,,We begrijpen dat gekeken wordt naar de belangen van de Meyer Werft en dat met een extra bijdrage van dit bedrijf een betere brug kan worden gebouwd. Maar waar we niet voor openstaan, is vertraging.’’

De provincie Groningen zou het ernstig betreuren als de aanleg van de nieuwe Friesenbrücke door nieuwe plannenmakerij van de Duitse autoriteiten en Meyer Werft geen vijf maar vijftien jaar in beslag neemt. ,,We zetten ons in voor een snelle treinverbinding Groningen-Bremen (1 uur 23 minuten). Groningen heeft voor deze Wunderline 80 miljoen euro op de plank liggen. Dat geld is niet eeuwig beschikbaar. De vraag is namelijk hoe lang je een goed bereide maaltijd op een kookplaatje warm kunt houden’’, aldus Gräper.

Gesprek

De gedeputeerde en commissaris van de Koning René Paas spraken tijdens het Kaufmansmahl in Emden met Duitse bestuurders en een hooggeplaatste functionaris van de Meyer Werft. Gräper: ,,Het zou mooi zijn als het mes aan twee kanten snijdt. Een tijdig gebouwde, voor de Meyer Werft gedroomde brug. Minister Lies van Niedersachsen heeft begrip voor ons standpunt. Dat geldt ook voor Meyer Werft.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.