‘Bulgaarse varkensboer die prostituee uitbuitte is blut’

De 44-jarige Bulgaarse varkensboer die in Groningen jarenlang een prostituee uitbuitte en daar volgens het Openbaar Ministerie 1,4 miljoen euro aan verdiende, is blut. De man heeft niets meer. Dat zegt zijn advocaat Jac Taekema.

Volgens de raadsman heeft Bulgarije al zijn bezittingen geconfisqueerd. ,,Het enige dat hij heeft is het geld dat hij maandelijks verdient en daar moet hij van eten.’’ De raadsman bestrijdt niet dat de man geld heeft ontvangen van de prostituee (,,hij beschermde haar’’) maar bij lange na niet het bedrag dat het OM heeft berekend.

De man werd in 2009 veroordeeld tot 5 jaar celstraf wegens mensenhandel (uitbuiting). Eenmaal vrij keerde hij terug naar Bulgarije waar hij werd opgepakt wegens witwassen. Hij belandde opnieuw achter de tralies en raakte al zijn bezittingen kwijt. De geschatte verdiensten zijn grotendeels gebaseerd op verklaringen van de vrouw. Taekema: ,,En waarom zouden we haar geloven?”

De officier van justitie blijft bij de vordering. ,,We gaan de strafzaak niet overdoen.’’ Wel mag de man een bedrag dat in Bulgarije van hem is ontnomen - zo’n 165.000 euro - in mindering brengen. Er resteert dan nog bijna 1,3 miljoen euro dat de man in de Nederlandse staatskas moet storten. De officier van justitie: ,,Hij kan nog wel 20 jaar werken. Dan is er sprake van verdiencapaciteit.’’

De rechtbank doet over vier weken uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.