‘CO2-uitstoot laat Groningen koud’

De gemeente Groningen schrijft wel op dat CO2-uitstoot een rol speelt bij de keuze voor nieuwe brandstoffen, maar dat blijkt nergens uit.

Dat schrijft het Platform Duurzame Biobrandstoffen in nettere bewoordingen aan B en W van Groningen. Het platform vindt het raar dat leveranciers van HVO-brandstoffen (gemaakt van plantaardige olie of dierlijk restvet) niet mogen meedoen aan een grote aanbesteding (13,5 miljoen euro voor vier jaar) en leveranciers van BTL, GTL en CTL wel.

Het Platform vindt dat opmerkelijk omdat CTL, gemaakt van steenkool, zelfs veel meer CO2 uitstoot dan fossiele diesel. Volgens het platform vallen de brandstoffen in dezelfde categorie en is HVO onterecht uitgesloten. HVO en BTL zouden de CO2-uitstoot van fossiele diesel tot 90 procent kunnen terugdringen.

De stad vindt het financiële risico van HVO te groot, schreven B en W eerder aan de raadsfracties van D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Het antwoord was voor het platform reden op zijn beurt in de pen te klimmen.

De partijen stelden vragen over de aanbesteding, die Groningen namens tien gemeentelijke organisaties uit de provincies Groningen en Drenthe heeft uitgeschreven. Het gaat daarbij om alle soorten voertuigbrandstof. De politieke partijen hebben nog niet gereageerd op het antwoord van B en W.

Groningen ziet de aanbesteding van de brandstoffen als tussenstof. De stad wil haar voertuigen zo snel mogelijk elektrisch of op waterstof laten rijden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.