‘De Dialoogtafel is nooit serieus genomen'

De overheden en de NAM hebben de Dialoogtafel nooit serieus genomen. Dat schrijven zes organisaties in een brief aan de voorzitters van de Dialoogtafel.

De overheden en de NAM hebben de Dialoogtafel nooit serieus genomen. Dat schrijven zes organisaties in een brief aan de voorzitters van de Dialoogtafel.

,,Overheid en NAM waren misschien bereid om informatie te delen, moeilijke kwesties aan ons uit te leggen en om onze vragen te beantwoorden. Maar van een serieuze coproductie is eigenlijk nooit sprake geweest. We hoeven alleen maar terug te denken aan de oprichting van het CVW in Appingedam. De NAM ging in hoge mate zijn eigen gang'', staat in de brief van zes organisaties. De afzenders noemen de gang van zaken frustrerend en teleurstellend.

Groninger Gasberaad

De organisaties kondigden maandag aan dat ze verder willen gaan als het Groninger Gasberaad. Ze willen om tafel met Nationaal Coördinator Hans Alders, de NAM en het CVW en onder een onafhankelijk voorzitter in het openbaar vergaderen. Bijeenkomsten van de huidige Dialoogtafel zijn besloten. De nieuwe groep wil voor de vergaderingen ook vertegenwoordigers uit de zorg en het onderwijs uitnodigen.

Het Groninger Gasberaad bestaat uit de Vereniging Groninger Dorpen, een aantal Groninger woningcorporaties, het cultureel erfgoed, LTO-Noord, Samenwerking Mijnbouwschade Groningen en de Natuur- en Milieufederatie. De brief is ook ondertekend door Corine Jansen en Lambert de Bont, respectievelijk ex-voorzitter en ex-bestuurslid van de Groninger Bodem Beweging. Die organisatie kondigde voor de zomer al aan uit de Dialoogtafel te stappen.

Potje voor leefbaarheid

Gedeputeerde Staten van Groningen willen het potje voor leefbaarheid van 35 miljoen euro weghalen bij de Dialoogtafel en overhevelen naar Alders. Volgens GS passen uitvoerende taken niet bij de Dialoogtafel. Gedeputeerde Eelco Eikenaar hoopt dat de Bodem Beweging mee blijft praten. ,,Anders moet daar een nieuwe structuur voor komen'', zei hij afgelopen week.

Donderdag wordt in Uithuizen gepraat over de toekomst van de Dialoogtafel. Die is ongewis na de komst van Nationaal Coördinator Alders en het vertrek van de Groninger Bodem Beweging. De NAM wil vooruitlopend op dat gesprek nog niets zeggen. Ook co-voorzitter Jan Kamminga van de Dialoogtafel wil de uitkomst afwachten en geeft geen inhoudelijk commentaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.