‘De laatste keer sixties in de Oliemolen in Groningen’

Het kan nog één keer, een sixtiesfestival in buurthuis De Oliemolen in het Groningse Oosterpark. Organisator en muzikant Joop Hamming (70) haalt zaterdag legendarische lokale helden uit het beattijdperk op het toneel voor het buurthuis dichtgaat.

Wordt dit het allerlaatste sixtiesfestival Joop?

,,Nee. Het is de laatste keer in de Oliemolen. Het verenigingsleven is er bijna niet meer en het beheerdersechtpaar raakte op leeftijd. Dus de gemeente besloot er mee te kappen, het is jammer. We gaan door met het festival. We hebben gespeeld in Avanti. Dat is een mooie zaal. We hebben in Oosterhogebrug de Schakel. Dat is ook een mooie zaal. We zien het volgend jaar wel. We willen eerst zaterdag tot een mooi einde brengen.”

Het wordt toch wel een afscheid van de Oliemolen?

,,Met The Javelins hebben we er wel een keer of 15 gespeeld, soms twee weken achter elkaar. Dit sixtiesfestival is de derde editie. De eerste keer had ik honderd man publiek. Dat was tekort. Vorig jaar was het dik in orde en deze keer komt het ook goed. We hebben al meer dan 200 kaarten verkocht. Organiseren is best leuk maar je moet er geen geld achteraan gooien natuurlijk. Dan is er de lol snel af.” (tekst loopt door onder de foto).

Wie treden er zaterdag op?

,,Vorig jaar speleden we er met The Mystery Men. We hebben Johan Koning oftewel Johnny Dynamite er als zanger bij gehaald en Rieks Folgerts op gitaar. We heten nu Johnny Dynamite and The Four Men want Johan trekt nog enorm veel mensen. Met The Javelins hadden we een hele schare fans maar Johan ook hoor, dat was toch wel een local hero.”

En verder?

,,Uit Delfzijl komen The Fighting Cats. Daar speelt Wim Molanus in. Hij zat vroeger in The Jaguars. In de jaren ‘70 stond hij al op de voorpagina van het Nieuwsblad van het Noorden als popveteraan. Hij speelt nu nog. Prachtig is dat. We beginnen de avond met de texmex band Guacamole.”

Het gaat nooit vervelen, de muziek?

,,Nee. Vorige week stonden we met Roots 66 - ook van die jongens die hun laatste kunstje doen - in de Engelstede. Het was daar zo goed als uitverkocht. Het was hartstikke leuk. Allemaal ouwe bekenden. Het gaat voor een groot gedeelte om ‘bist tou d’r ook’, ’kiek dit is mien vraauw’ en ‘ik heb vrouger mit dij jong in de klas zeten’. Dat is de opzet.”

Het wordt ouderwets nachtwerk?

,,We hebben drie bands en we beginnen om 20 uur. Ik heb vorig jaar gemerkt dat dit publiek om twaalf uur wel weer naar huis wil.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.