‘De praktijk is heel helder: u gaat Scharlakenhof verliezen’

De beveiligers in het Gorechthuis in Haren waren donderdagavond opvallend onopvallend. Wellicht dat de gemoederen tijdens de informatieavond van de provincie over de voorgenomen herindeling met Groningen en Ten Boer wat verhit werden, maar het bleef verder rustig.

Het gemeentebestuur van Haren heeft zich teruggetrokken uit de onderhandelingen die, als de provincie haar zin krijgt, leiden tot een herindeling met genoemde gemeenten in 2019. Dus reisden gedeputeerden Patrick Brouns (CDA) en Henk Staghouwer (ChristenUnie) af naar het Gorechthuis in Haren samen met Marga Kool die als gesprekspartner namens het dorp is aangewezen. Tijdens drie opeenvolgende bijeenkomsten werden inwoners ingelicht over de herindelingsplannen. Maar nog belangrijker: ze konden hun zegje doen. En dat deden ze.

Een vrouw vergelijkt de pogingen om Haren met Groningen en Ten Boer te laten herindelen met een ‘coup’. Een man vindt dat Haren ‘feodaal’ wordt behandeld. De gedeputeerden benadrukten maar weer eens dat gemeenten steeds meer taken op hun bordje krijgen. En ook dat een grote gemeente meer kans geeft op het behoud van voorzieningen.

Lang niet alle bezoekers zijn overtuigd van de noodzaak tot een herindeling. ,,Want we hebben hier toch prima voorzieningen, bijvoorbeeld op het gebied van sport en cultuur”, merkt een vrouw op. ,,We wonen hier toch niet voor niets?’’

Staghouwer legt uit dat alle landelijke vraagstukken op bijvoorbeeld het gebied van zorg, werk en inkomen en krimp waar gemeenten mee te maken die voorzieningen juist onder druk zet. Als voorbeeld noemde hij de voorgenomen bezuiniging van het college van Haren op de subsidie aan zwembad Scharlakenhof. ,,De praktijk is heel helder: u gaat Scharlakenhof verliezen. En de helft van de de bibliotheek is straks weg.’’

Beide gedeputeerden zien de begroting van Haren voor 2017, waarmee het college wil bewijzen dat ze zelfstandig kan blijven, juist als een signaal dat het de verkeerde kant opgaat in het dorp. Het college wil negen ton bezuinigen en heeft een lastenverzwaring van een half miljoen euro aangekondigd om er financieel weer bovenop te komen.

Een man steekt zijn vinger op. Of een herindeling dan een waarborg is dat voorzieningen niet verdwijnen? Hierop wees Brouns erop dat hij hoopt, nu het gemeentebestuur van Haren niet meer meepraat, Marga Kool de voorzieningen in beeld heeft.

Staghouwer zegt daarop dat volgens hem wethouder Ton Schroor (D66) van financiën in Groningen bereid is ‘een handreiking’ te doen.

Een man staat op. Hij woont nu dertig jaar in Haren, maar zegt zich nu voor zijn gemeente te schamen, omdat ze zich tegen herindeling verzet. ,,Kijk naar de begroting van Haren.’’ Er gaat een streep door tal van subsidies en vergoedingen. ,,Het ziekteverzuim en het verloop onder ambtenaren op het gemeentehuis is groot. Er wordt voor veel geld mankracht van buiten ingehuurd. We hebben dure braakliggende terreinen. Zonder fusie zitten we straks zonder Scharlakenhof.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.