‘Dubbelganger’ Korrewegschutter dient claim in: ik heb psychische schade

Een claim wil hij indienen. Wegens psychische schade door onterechte arrestaties. Timor Ivanov (22) uit Groningen - die eventjes landelijk beroemd werd als ‘dubbelganger van de voortvluchtige Korrewegschutter’ - zegt een psycholoog te hebben bezocht.

Met het rapport van de psycholoog („Zodra het binnen is, kan je een kopie krijgen”) als fundament gaat hij een schadeclaim indienen bij de politie wegens posttraumatische-stressstoornis (PTSS). Hij meent het echt.

Zijn advocaat Cees Eenhoorn, net terug uit een rechtbankzitting, bevestigt de claim: „Ja, dat heeft hij ook tegen mij gezegd.” Maar moeten we dat serieus nemen? „Ach, tja, ik heb er een mening over, maar die houd ik eventjes voor me”, zegt de advocaat, die de lunch voorzet.

Vaker claims

Het is niet de eerste keer dat Timor Ivanov de opsporingsinstaties trakteert op een forse schadeclaim. Hij toucheerde in totaal 10.000 euro schadevergoeding voor de drie maanden die hij verbleef in bewaring. Tweemaal werd hij daarna „met vlag en wimpel” vrijgesproken van de verdenking betrokkenheid bij straatroof en inbraak.

Toen rinkelde de kassa. Justitie hanteert een vast tarief voor elke dag onterechte detentie. Hij was toen ook al cliënt bij advocaat Eenhoorn. „Ja, er is toen inderdaad een aanzienelijk schadevergoeding uitgekeerd”, bevestigt hij.

Maar veel heeft hij er niet aan over gehouden, van die tien mille schadevergoeding. „Daar werd belasting afgehouden, hield ik nog 5500-6000 euro over. Dat was zó op, joh, aan huur, inboedel. Ik hield er amper vijf tientjes van over. Kon nog net van uit eten”, lacht hij.

De rapcarriére

Hij had nog zó gehoopt dat zijn muziekcarriere een boost zou krijgen in de nasleep van de onterechte arrestaties. Honderdduizenden mensen zagen de rapper, artiestennaam Soefie Ritch, in video’s figureren van Hart van Nederland, RTV Noord en DvhN. ,,Ik was ook nog op OOG-radio.”

Maar nu de echte Azim is gearresteerd, en de aandacht is verslapt, loopt de teller maar niet op van zijn rapmuziekvideo op YouTube: Soefie Ritch - Marathon (Official Video). Sinds een weekje staat die online. De teller kruipt traag boven de dertigduizend.

„O, zou je willen linken naar die video, dat zou echt dope zijn. Dan kom ik jou een bosje bloemen brengen of een bakje bonbons.” Pas als de teller op YouTube richting de driekwart miljoen gaat, valt er wat te verdienen voor de Groninger rapper met zijn YouTube-kanaal. „O, ik zie dat de teller inmiddels op 32.081 staat!”, lacht hij. Toch weer een paar kijkers erbij tijdens het gesprekje. Maar die bonbons heeft hij nog lang niet terug verdiend.

Echte volgers

„Echt verdienen kan je natuurlijk alleen met optredens”, zegt de rapper. „Een jongen contact nu evenementenbureaus voor mij.” Ook het aantal volgers van zijn Instagram-account SoefieRitch_Officiall is niet spectaculair gestegen, zoals hij wel had gehoopt, nog ‘slechts’ vijftienduizend volgers. Gekocht? „Nee, dat zijn échte volgers.”

„Nee, die claim is geen verdienmodel. Ik heb in mijn leven al heel veel kansen gemist door onterechte aanhoudingen door de politie. Het is zo vaak de mist ingegaan, mijn leven. Maar ik heb mij altijd vastgehouden aan mijn muziek, dat is mijn alles. Met school ben ik gestopt, mede door de aanhoudingen, stress en shit. De politie moet mij niet meer zien als iemand met een criminele uitstraling, maar als normale burger.”

Dat psychologische rapport komt er aan, benadrukt de Bulgaars-Turkse Timor: „Nog niet binnen. Maar die schade heb ik eerlijk verdiend, ik maak hier geen misbruik van.”

'Vrij een claim in te dienen'

De politie reageert kalmpjes op de voorgenomen claim. „Als meneer denkt schade door een aanhouding te hebben ondervonden, staat het hem vrij een claim in te dienen.” Maar mocht zo’n claim al worden toegewezen, zal dat de honderden euro’s niet overschrijden, vermoedt politiewoordvoerder Ernest Zinsmeijer.

,Ik ben níet Azim!”, zegt Timor Ivanov (22), die gisteren twee keer werd gearresteerd . Want Timor lijkt extreem veel op de voortvluchtige schutter.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.