Een eigen kamer vinden blijkt niet eenvoudig voor buitenlandse studenten. Foto: Shutterstock

‘Dutch only’ op de kamermarkt: 'Dit is directe discriminatie'

Een eigen kamer vinden blijkt niet eenvoudig voor buitenlandse studenten. Foto: Shutterstock

Buitenlandse kamerzoekende studenten in Groningen worden in advertenties geweerd met Dutch Only. Pure discriminatie zegt het College voor de Rechten van de Mens.

‘Dutch female students only’ , ‘Vrouwelijke huisgenoot gezocht! (dutch only)’, ‘Leuke kamer in gemengd studentenhuis (Dutch only)’.

Een greep uit de advertenties voor kamers in Groningen die deze week op kamerzoekwebsite Kamernet en Facebook verschenen. Het klinkt niet alleen als discriminatie, dat is het volgens het College voor de Rechten van de Mens in Utrecht ook.

,,Wanneer een particuliere verhuurder een huis op een openbaar platform, zoals Kamernet, aanbiedt, valt het onder de Algemente Wet Gelijke Behandeling'', vertelt woordvoerder van het College van de Rechten van de Mens Laura van den Heuvel. In het geval van deze advertenties is er volgens Van den Heuvel sprake van directe discriminatie op grond van nationaliteit en ook nog eens een inbreuk op het recht van huisvesting.

Zeker directe discriminatie

Er is één uitzondering die de situatie ingewikkeld maakt: De wet geldt niet als de verhuur een privékarakter heeft én er een objectieve rechtvaardiging, oftewel een goede reden, is voor het onderscheid. „Wanneer bijvoorbeeld sanitair of kookgelegenheden gedeeld worden, en de huidge bewoners zelf een medebewoner zoeken, is er sprake van een privékarakter.”

Volgens Van den Heuvel was het vaak moeilijk te bepalen of er direct gediscrimineerd wordt in de advertenties, omdat het onderscheid vaak niet expliciet genoemd wordt. „Maar als er in grote letters dutch only bij een advertentie staat, is dit zeker een geval van directe discriminatie”, besluit Van den Heuvel.

Huisavonden en -activiteiten

Studenten en huiseigenaren die alleen Nederlandse huurders of huisgenoten zeggen niet door te hebben dat ze ‘echt’ discrimineren. Sofie (21), ze wil niet met haar achternaam in de krant, schrikt ervan als ze hoort dat ze met haar advertentie op Kamernet discrimineert. „Sinds ik begon met studeren ben ik het gewend dat studenten eisen stellen aan een toekomstig huisgenoot. Vrouwen, Nederlanders, lid van een sportvereniging; ik ben allerlei criteria tegengekomen”, aldus de studente.

De wekelijkse huisavonden en -activiteiten in haar huis waren reden op zoek te gaan naar een Nederlands meisje. Sofie: „We willen een huisgenoot die langer dan één jaar in het huis blijft wonen en die snel contact met ons kan maken. Internationals zijn hier vaak op uitwisseling en wij voelen ons niet super comfortabel als we de hele tijd Engels moeten praten.” In het vervolg past ze de kameradvertentie wat aan. Niet ‘Dutch girls only’, maar ‘bereid Nederlands te leren’.

Slechte ervaring met internationals

Ook huiseigenaren verantwoorden de discriminatie met het argument dat internationale studenten kort in Groningen studeren, waardoor het veel werk kost een vervanger te vinden. Huiseigenaar Peter Ouweman (63) verhuurt tegenwoordig zijn oude huis in de Korrewegwijk aan drie internationale studenten, maar zijn eerste ervaring met die groep was niet prettig.

„Vroeger verhuurde ik uitsluitend aan Nederlandse studenten”, vertelt Ouweman. Toen twee jaar geleden een van zijn huurders wegging en erop aandrong zijn kamer aan een Duitse studievriend door te geven, ging de huisbaas daarmee akkoord. Dat pakte slecht uit. Ouweman: „Ik moest dreigen hem op straat te zetten voordat hij mij alle benodigde documenten stuurde en de eerste huur overmaakte.” Tegenwoordig verhuurt hij de kamers zonder problemen aan buitenlandse studenten. Wel verhuurt hij de kamers alleen aan studenten die een volledige bachelor- of masteropleiding volgen.

Eenvijfde is op uitwisseling

De gemeente weet dat de internationale student gediscrimineerd wordt op de kamermarkt. Ze doet haar best dit probleem op te lossen door speciaal voor internationale studenten kamers te bouwen, aldus woordvoerder van de gemeente Groningen Hans Coenraads. „Wat er vaak achter zit, is dat verhuurder continuïteit willen bij het verhuren van hun kamer. Internationale studenten die hier op uitwisseling zijn, kunnen dat niet bieden.”

Dat internationale studenten veelal korter in Groningen blijven dan Nederlandse studenten, is onzin. Het aantal buitenlandse studenten die in Groningen een volledige opleiding volgt is al jaren veel groter dan het aantal uitwisselingsstudenten, laat woordvoerder van de Rijksuniversiteit Groningen Jorien Bakker weten. In de stad zijn 1100 uitwisselingsstudenten op 5500 internationals die een bachelor of master doen.

Makelaars nog erger

Laura Dimante (23) uit Letland begrijpt de Nederlandse studenten wel. „Ik kan me goed voorstellen dat je je prettiger voelt bij huisgenoten die dezelfde taal spreken”, zegt Dimante. In haar thuisland gaat discriminatie nog veel verder. Dimante: „In mijn land krijgen buitenlanders en vluchtelingen niet alleen te maken met discriminatie, maar ook met intimidatie.” De studente werd lid van een studententennisvereniging. Dankzij de Nederlandse studenten daar kreeg ze uiteindelijk een kamer. „Ik leer nu snel Nederlands, want mijn huisgenoten vertikken het om altijd Engels te praten als ik in de buurt ben.”

Een discriminerende advertentie, daar kunnen de studenten nog wel tegen. Directe discriminatie door huisbazen en makelaars steekt meer, aldus de Amerikaanse Peter Clark (21). „Ik studeer al twee jaar in Groningen en toch proberen makelaars mij keer op keer extra kosten te laten betalen”, vertelt Clark. Zo werd hem gevraagd, omdat hij niet Nederlands is, een dubbele borg op tafel te leggen, omdat ‘internationale studenten vaker dingen stuk maken’. „Dat presenteren ze dan alsof het een feit is, maar het is gewoon een vooroordeel. Nederlanders zijn er trots op dat ze ‘direct’ en ‘nuchter’ zijn, maar wat ik Nederlanders soms hoor zeggen over internationals is gewoon casual Dutch racism .”

Oprichter van huurplatform kamersin.nl Jesse Siegers gaat op zijn websites (internationale) huurders helpen: „We willen onze websites zo inrichten dat wanneer je een kamer zoekt, je direct weet wat je (huur)rechten zijn.” Vooral buitenlandse studenten hebben daar baat bij. Zij hebben minder kennis van het Nederlandse huurrecht. Huisjesmelkers en makelaars maken daardoor vaker misbruik van hen. kamersin.nl is volgens Siegers op dit moment het enige volledig gratis huurplatform voor studentenkamers.

menu