‘Einde rosse buurt was te voorzien'

Had raamexploitant Mario Music maatregelen moeten nemen toen de gemeente Groningen besloot dat per 1 januari 2016 het over en uit is met de prostitutie in de Vishoek, Muurstraat en Hoekstraat?

De gemeente Groningen vindt van wel: Music had het kunnen voorzien. Het besluit de prostitutie in dit deel van stad aan banden te leggen werd halverwege 2010 genomen. Hij heeft, zo vindt de gemeente, voldoende tijd gehad de bakens te verzetten. Music is eigenaar van meerdere panden in de genoemde straten met kamers die aan prostituees worden verhuurd.

Voorschot
Dinsdag diende een kort geding. Music eist in dit geding een voorschot (200.000 euro) op een claim van 4 miljoen euro die hij al eerder bij de gemeente heeft neergelegd. Per 1 januari vallen zijn inkomsten weg, terwijl de kosten doorlopen. De ondernemer vreest in financiële problemen te komen. De gemeenteraad van Groningen is niet bereid de panden op te kopen.

Er loopt sinds maart een procedure bij de gemeente over compensatie. Een besluit hierover laat op zich wachten. Misschien wel een beetje te lang, opperde de rechter. De vertegenwoordiger van de gemeente liet desgevraagd weten dat het besluit eind januari, begin februari valt.

Nieuwe invulling
De gemeente Groningen wil een nieuwe invulling geven aan het gebied waar Vishoek, Hoekstraat en Muurstraat deel van uitmaken. De aanwezigheid van de prostitutie staat dit in de weg. Niet vanwege de overlast, want die wordt niet door de prostitutie, maar door de drugshandel veroorzaakt. Om de drugshandel aan te pakken, is een nieuwe invulling van dit gebied en dan zonder prostitutie noodzakelijk, zo redeneert de gemeente.

Music zegt dat hij om aan de eisen van de gemeente te voldoen veel geld heeft geïnvesteerd in de prostitutiepanden. ,,Ik zou de panden wel geschikt willen maken voor andere bestemmingen, maar dat kost ontzettend veel geld. Daarvoor zie ik geen mogelijkheden.'' De advocaat van Music wees de rechter erop dat compensatieregelingen in andere sectoren (varkenshouderij, visserij) heel normaal zijn. ,,Daar komt bij dat de prostitutiebranche legaal is.''

De kortgedingrechter kwam met een tussenoplossing. De gemeente betaalt een voorschot over een periode van drie maanden, in afwachting van het besluit in de lopende procedure. Mocht het besluit in die procedure negatief voor Music uitpakken, dan betaalt hij het voorschot terug. Beide partijen zeiden zich over dit voorstel te moeten beraden. Komen ze er op zeer korte termijn (vandaag of morgen) niet uit, dan hakt de rechter de knoop door.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.