‘Er is een alternatief voor een 380 kV-stroomlijn in de regio’

Er is een alternatief voor de bovengrondse 380 kV wisselstroomverbinding tussen Eemshaven en Hoogkerk: een ondergrondse gelijkstroomlijn.

Wil van Paridon van Respectis, onderzoeksbureau voor duurzame energie, zegt dat het mogelijk is de gelijkstroomverbindingen die de Eemshaven binnenkomen door te trekken naar elders. In bijvoorbeeld Diemen zou de omzetting naar de in Nederland gebruikte wisselstroom kunnen plaatsvinden. ,,Duitsland heeft de keuze naar ondergrondse gelijkstroom al gemaakt. In twee jaar is een totale beleidswijziging gerealiseerd door de netbeheerder aldaar, apart genoeg ons eigen TenneT. Gelijkstroom wordt in Europees netwerkverband steeds belangrijker.’’

Tweede Kamer

Van Paridon informeerde de Tweede Kamerfracties inmiddels over het alternatief. Het besluit van minister Henk Kamp van Economische Zaken om de Groningse 380 kV-lijn volledig bovengronds aan te leggen werd vorige week ‘controversieel’ verklaard. Wat betekent dat de Kamer vindt dat een demissionair kabinet geen besluit over het onderwerp mag nemen.

Het komt wellicht opnieuw op de agenda van de Tweede Kamer. Van Paridon juicht dat toe: ,,Het zou goed zijn als een besluit in de wacht wordt gezet. Gelijkstroom is een alternatief. De partijen moeten daar serieus naar kijken.’’

Respectis staat de burgerwerkgroepen bij die strijden voor gedeeltelijk ondergrondse aanleg in Groningen. De nieuwe 380 kV-lijn gaat straks door kwetsbare natuur. Provincie en acht gemeenten maken zich ook zorgen, maar sloten toch een akkoord met Kamp. In plaats van gedeeltelijke ondergrondse lijn krijgt Groningen een kleine 20 miljoen euro compensatiegeld.

Subsidie

Respectis vraagt subsidie aan het Samenwerkingverband Noord-Nederland (SNN) en de provincie Groningen voor een onderzoek naar ondergrondse gelijkstroom.

Economische Zaken en energietransporteur TenneT zijn tegen ondergrondse verkabeling. Te duur en te storingsgevoelig. Gelijkstroom is stabieler en kan wel ondergronds.

Toch noemt Jeroen Brouwers van TenneT dat alternatief om ‘duizend redenen’ onzinnig: ,,Technisch is het onverantwoord. Het lost het probleem in Noord-Nederland niet op en vergt onnodige investeringen. Het gaat ook jaren duren. Als je ziet hoe lang we in Duitsland bezig zijn. De vergelijking gaat echt mank. De situatie daar is totaal anders.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.