‘Geen vertrouwen in bevingsgebied’

Ondanks alle maatregelen die de afgelopen twee jaar zijn genomen, blijf het vertrouwen in de aanpak van problemen door de gaswinning in Groningen laag.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Vereniging Eigen Huis onder leden in Groningen, dat vrijdag ook naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. De vereniging peilde voor de derde maal de mening van leden in het bevingsgebied.

Uit de resultaten blijkt onder meer dat 73 procent van de ondervraagden negatief is over de toekomst. Dat is weliswaar iets minder dan de 77 procent van oktober vorig jaar, maar nog altijd fors meer dan de 38 procent van de ondervraagden die in september 2015 somber was over de toekomst. ,,Een zeer geringe verbetering ondanks alle inspanningen’’, stelt Eigen Huis.

Alders

Twee jaar geleden, voor het aantreden van Nationaal Coördinator Groningen Alders, was er nog een flinke groep van 41 procent die neutraal was ten aanzien van de aanpak, constateert Eigen Huis. Nu is nog maar 21 procent neutraal over de ontwikkelingen in het gasgebied.

De problemen in het gasgebied houden steeds meer leden bezig. Bijna driekwart van de ondervraagden zegt zorgen te hebben over de gang van zaken.

Velen zijn kritisch over Alders. 53 procent heeft geen vertrouwen in hem, vooral door zijn vermeende gebrek aan onafhankelijkheid. ,,De NCG loopt nu teveel aan de leiband van de NAM en het ministerie van Economische Zaken en deze partijen hebben financieel belang bij de gaswinning’’, verwoordt Eigen Huis de opvattingen van de leden.

Schadeprotocol

Kritisch zijn die ook over het schadeprotocol, waar volgens velen geen enkele rol weggelegd moet zijn voor de NAM, en een opkoopregeling. Die moet transparant en onafhankelijk zijn, en ook voor huizen in de duurdere prijsklasse. Er moeten plannen gemaakt worden voor huizen die worden opgekocht, om leegstand te voorkomen. Er moet perspectief blijven voor bewoners die in het gebied achterblijven. ,,De regeling moet er op gericht zijn dat mensen de regio niet verlaten, maar juist een aantrekkende werking krijgen.’’

Alders lanceert overigens begin volgend jaar een vervolg op zijn eerste beperkte opkoopregeling. Daarop kwam veel kritiek, onder meer van de Nationale Ombudsman.

Eigen Huis benaderde voor het onderzoek de zesduizend leden in het gasgebied. Van hen werkten er 1.382 mee. De respons van 23 procent was fors hoger dan bij het vorige onderzoek, toen die dik 13 procent bedroeg. Najaar 2015 benaderde de vereniging voor het eerst leden in het aardbevingsgebied met de vraag of ze vertrouwen hadden in de aanpak van de problemen daar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.