‘Golfers schieten dieren af omwille van een spelletje’

Kirsten de Wrede

De club zou met behulp van jagers ‘s ochtends vroeg of in de late avond kraaien afmaken omdat deze dieren schade veroorzaken aan de baan als ze zich tegoed willen doen aan emelten en engerlingen. ,,De club heeft echter geen biologische bestrijdingsmiddelen geprobeerd, maar is een overeenkomst aangegaan met jagers’’, stelt PvdD-fractievoorzitter Kirsten de Wrede.

Veiligheid

Ze laat weten dat een omwonende de zaak heeft gemeld. Veel buurtbewoners met kinderen en huisdieren zouden zich onveilig voelen. De Wrede noemt het verwerpelijk dat dieren worden doodgeschoten ‘omwille van een spelletje’. ,,Terwijl niet eens is onderzocht of vermeende overlast ook op een andere manier kan worden opgelost.’’

Volgens de Wrede heeft de buurt tevergeefs geprobeerd om met de golfclub te komen tot een oplossing. Er zou niet alleen op kraaien maar ook op nijlganzen worden geschoten. De PvdD heeft bij de provincie tal van vragen neergelegd, onder meer over de ontheffing die aan de golfclub verleend zou zijn.

Brief

De golfclub bevestigt dat wordt gejaagd op kraaien maar stelt dat dat slechts incidenteel gebeurt. ,,In het uiterste geval maken wij gebruik van afschot van schadelijke dierensoorten’’, staat in een brief die in maart aan de omwonenden is verstuurd. Daarmee worden behalve kraaien ook nijlganzen bedoeld.

Het bestuur van de Noord-Nederlandse Golf & Country Club benadrukt dat het schieten wordt uitgevoerd binnen alle geldende regels door een professionele wildbeheerder. ,,Dit jachtrecht heeft uitdrukkelijk niet tot doel plezierjacht toe te staan, laat staan te stimuleren. De wildbeheerder probeert eventuele overlast voor de buren zo veel mogelijk te voorkomen’’, meldt het bestuur.

Spreeuwen

De golfclub heeft ook vogelhokken opgehangen voor spreeuwen. Het idee hiervan is dat de spreeuwen de kraaien, en dus ook de jagers, weghouden het het golfterrein. Spreeuwen eten net als kraaien de wormpjes die leven onder het gras van het parcours, maar ze tastten het gras niet aan.

De verzonden brief van de golfclub naar de omwonenden:

menu