‘Groningen en Assen verzwijgen contacten tabaksindustrie’

Twaalf Nederlandse gemeenten waaronder Groningen en Assen hebben contacten met de tabaksindustrie maar verzwijgen lobbybrieven, bedrijfsbezoeken en samenwerkingsverbanden.

Dat stellen het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde en de Onderzoeksredactie Tabak. De meeste Nederlandse gemeenten geven geen of onvoldoende inzicht in hun contacten met de tabaksindustrie. Ze negeren daarmee het Framework Convention on Tobacco Control (FCTC) antilobby-verdrag van wereldgezondheidsorganisatie WHO en richtlijnen van het ministerie van VWS.

Van de 388 gemeenten hebben er twaalf contacten met de tabaksindustrie. Die twaalf geven geen of maar zeer beperkt gehoor aan de richtlijnen van het ministerie van VWS om die contacten te registreren en op hun website openbaar te maken, stelt de Onderzoeksredactie Tabak, die via WOB-verzoeken documenten van de gemeenten opvroeg.

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid heeft drie jaar geleden richtlijnen opgesteld voor gemeenten om zich te beschermen tegen de tabakslobby. De industrie zou ook op lokaal niveau proberen het rookbeleid te beïnvloeden en via de lokale politiek proberen Den Haag te bereiken. De gemeenten zouden open moeten zijn over hun contacten en een interne gedragscode voor ambtenaren moeten hanteren.

Niemeyer

Over Groningen schrijft de Onderzoeksredactie Tabak het volgende:

,,De gemeente Groningen verzwijgt contacten met British American Tobacco (BAT) Niemeyer. VVD-kamerlid Erik Ziengs bracht bijvoorbeeld in augustus 2016 met een aantal lokale Groningse VVD-politici een bezoek aan BAT Niemeyer, om onder meer te praten over tabaksregelgeving. Ook wethouder Joost van Keulen was hierbij aanwezig. De gemeente heeft de contacten niet openbaar gemaakt op haar website. Ook de andere instructies van de staatssecretaris zijn niet opgevolgd.

Geen enkele Groningse gemeente heeft de instructies van staatssecretaris Van Rijn opgevolgd. Alleen de gemeente Haren verkent de mogelijkheid om een passage op te nemen in de ambtelijke gedragscode.’’

Swedish Match

Over Drenthe stelt de Onderzoeksredactie Tabak:

,,Van de twaalf Drentse gemeenten hebben elf de richtlijnen naast zich neergelegd. De gemeente Midden-Drenthe heeft ze halfslachtig opgevolgd. Daar is de brief intern doorgestuurd naar de gemeentesecretaris en het afdelingshoofd van de betreffende afdeling.

In de gemeente Assen is een fabriek van tabaksfabrikant Swedish Match gevestigd. De gemeente Assen ontkent contacten met de tabaksindustrie, omdat er in Assen enkel aanstekers worden geproduceerd. De gemeente heeft dan ook geen contacten met Swedish Match op hun website geplaatst. De Onderzoeksredactie Tabak beschouwt Swedish Match wel als tabaksindustrie, omdat ze in de Verenigde Staten en delen van Europa nog tabaksproducten verkopen en bijna 10 procent aandeelhouder zijn in tabaks- en sigarenfabrikant Scandinavian Tobacco Group, dat in Nederland sigaren en sigaretten verkoopt. Contacten zijn er. Uit eigen onderzoek blijkt dat Swedish Match partner is in het gemeentelijke initiatief ‘Slim Bereikbaar Assen’.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.