‘Groningen moet ingrijpen bij kwestie koopzondag’

Het Groninger stadsbestuur grijpt niet in bij de kwestie rondom koopzondagen in winkelcentrum Paddepoel. Dat leidt tot grote ergernis bij vooral CDA en SP.

Wethouder Joost van Keulen (VVD) zei woensdagavond bij een raadscommissie contact te hebben met de betrokkenen. Maar volgens de partijen moet hij veel meer doen. Daar zijn ook de Stadspartij, GroenLinks, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren het mee eens.

Boetes vanwege sluiting op zondag

In het winkelcentrum is grote tweespalt ontstaan. Winkeliers die op zondag niet open gingen, kregen boetes à 500 euro per keer opgelegd van de Vereniging van Eigenaren (VVE). Het leidde tot een rechtszaak en de rechter oordeelde dat de boetes terecht waren. Vooral het feit dat een meerderheid in het centrum voor koopzondag is en er contracten zijn getekend, weegt zwaar.

Volgens raadslid Anne Kuik (CDA) wringt daar de schoen. ,,Er klopt niets van die constructie. De meerderheid van grote ketens kan speciaalzaken zo dingen opleggen.’’ De gemeente zou in moeten grijpen, vindt ook Mechteld van Duin (SP): ,,Als die boetes niet van tafel gaan, moet het winkelcentrum maar helemaal dicht blijven op zondagen.’’ Anna Riemersma (Stadspartij): ,,Het college reageert slap op de uitspraak van de rechter.’’

‘Geen middelen’

Wethouder Van Keulen zegt weinig te kunnen. Volgens hem zijn de winkeliers en de VVE in gesprek met elkaar. ,,Ze moeten er samen uit komen. Als gemeente hebben we geen juridische middelen hier iets tegen te doen. Als we regels aanpassen, raken we weer ondernemers die wél open willen.’’

D66 en VVD vinden die opstelling prima. Vooral omdat de zaak nog onder de rechter is. Een beboete ondernemer ging in beroep ging tegen de uitspraak.

Tweede Kamer

De discussie in Paddepoel leidde al tot vragen in Den Haag; pas werd een motie aangenomen die stelt dat winkeliers keuzevrijheid moeten hebben over zondagsopening.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.